Wspomaga trawienie i zawiera antyoksydanty. Polacy jej nie doceniają
Kiedy zbiera się owoce pigwy?
Owoce pigwy dojrzewają na pod koniec września i na początku października. To jednak zależy od odmiany. Pigwę trzeba zbierać kiedy następuje zmiana koloru skórki z zielonkawej na żółtą. Są osoby, które twierdzą, że pigwę najlepiej zbierać po pojawieniu się pierwszych przymrozkach, bo wtedy, owoce tracą gorycz.
Właściwości zdrowotne pigwy
Owoce pigwy są mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Pomagają w prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i wspomagają trawienie. Zawierają kwasy organiczne, w tym kwas jabłkowy. W owocach pigwy jest dużo żelaza, potasu, miedzi, a także boru. Zawierają witaminę C a także witaminy B1, B2. Pigwa jest też źródłem aminokwasów. Zaletą pigwy jest obecność substancji o wysokich właściwościach antyoksydacyjnych, których zadaniem jest redukcja stanów zapalne w organizmie.
Jak jeść pigwę?
Wiele osób jesienią dodaje pigwę do herbaty zamiast cytryny, bo nadają jej lekko kwaśnego posmaku, ale owoce zachowają swoje właściwości zdrowotne. Pamiętajmy jednak, że każde podgrzanie lub gotowanie pozbawia owce witamin i minerałów w nich zawartych. Na największe straty w wyniku gotowania narażone są: witamina C, witaminy z grupy B. Dodawanie świeżych owoców jest dobrym pomysłem na wyciągnięcie jak największej wartości odżywczych z pigwy.
Kto nie powinien jeść pigwy?
Na owoce pigwy, a zwłaszcza na przetwory z dużą zawartością cukru, powinny uważać osoby chore na cukrzycę. Ze swojej diety powinny wykluczyć je osoby z insulinoopornością, osoby ze stanem przedcukrzycowym oraz z cukrzycą ciążową.