Wołowina nie musi zagrażać zdrowiu serca
Diety śródziemnomorskie zawierające średnio kilkadziesiąt gramów chudego mięsa dziennie nie zwiększały poziomu TMAO. Porównano je z dietą amerykańską zawierającą 2,5 uncji zwykłej wołowiny oraz z wersją diety śródziemnomorskiej zawierającą 5,5 uncji chudej wołowiny.
Zdaniem badaczy, choć wysokie spożycie wołowiny często uznaje się za czynnik ryzyka chorób serca, nowe wyniki wskazują, że niewielkie ilości chudego, nieprzetworzonego mięsa w ramach zdrowej diety nie wydają się zwiększać tego ryzyka. Wyniki te są zgodne z wcześniejszymi analizami podobnych czynników zdrowotnych.
Skandal korupcyjny w Ukrainie. Najbliższe otoczenie Zełenskiego pod lupą służb
W ramach testów 30 uczestników jadło cztery różne diety przez cztery tygodnie. Każdy z nich stosował wszystkie warianty diet, co pozwoliło uniknąć różnic wynikających z indywidualnych cech uczestników.
Dieta amerykańska, stosowana w jednym z okresów, dostarczała więcej tłuszczów nasyconych i mniej warzyw, owoców oraz oliwy niż dieta śródziemnomorska. Pozostałe trzy okresy obejmowały różne ilości chudego lub ekstra chudego czerwonego mięsa w ramach diety śródziemnomorskiej, od kilkunastu do kilkudziesięciu gramów dziennie.
Jak się okazało, przy niewielkich ilościach mięsa w diecie śródziemnomorskiej poziomy TMAO były niższe niż podczas stosowania diety amerykańskiej. Uczestnicy wykazywali także większą różnorodność mikrobiomu jelitowego, stosując wszystkie diety śródziemnomorskie.
Badacze podkreślają, że umiarkowane ilości chudego, nieprzetworzonego mięsa mogą być częścią zdrowego modelu żywienia, jeśli jednocześnie spożywa się dużo owoców, warzyw i zdrowych tłuszczów.
Naukowcy przypominają, że kluczowe dla zdrowia serca są ogólne nawyki żywieniowe: więcej warzyw, owoców, pełnych ziaren i mniej tłuszczów nasyconych. Ostrzegają jednak, że wyniki nie oznaczają dowolności w jedzeniu wołowiny: nie dotyczą dużych jednorazowych porcji, nie dotyczą mięsa tłustego ani przetworzonego oraz nie można ich automatycznie przenosić na osoby starsze lub z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Na podstawie:
Is Beef Really the Villain? New Research Challenges Common Heart Health Myths