Zaburzają skład mikrobiomu i mogą powodować stany zapalne. Są dodawane do lodów, batonów proteinowych i niektórych leków

Nowe badania pokazują, że popularne dodatki do żywności, emulgatory, mogą negatywnie wpływać na zdrowie jelit. Zmieniają skład mikrobiomu, osłabiają barierę ochronną przewodu pokarmowego i sprzyjają stanom zapalnym, które mogą rozprzestrzeniać się na inne części organizmu.
Emulgatory obecne są m.in. w jogurtach i deserach mlecznychEmulgatory obecne są m.in. w jogurtach i deserach mlecznych
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym są emulgatory dodawane do żywności?

Większość z nas codziennie spożywa emulgatory zawarte w przetworzonej żywności. Są to substancje, które umożliwiają połączenie składników naturalnie niemieszających się ze sobą, takich jak tłuszcz i woda.

Dzięki nim produkty zachowują stabilną, jednolitą strukturę i odpowiednią konsystencję. Popularne emulgatory to między innymi:

  • maltodekstryna – najczęściej trafia do batonów proteinowych, odżywek dla sportowców, napojów energetycznych oraz suplementów diety. Stosuje się ją jako nośnik i środek zagęszczający,
  • karagen – znajdziemy go w mleku roślinnym, jogurtach, deserach mlecznych, lodach i gotowych sosach. Odpowiada za poprawę konsystencji i stabilizację produktu,
  • polisorbat (najczęściej polisorbat 80) – stosowany jest w lodach, lukrach, polewach czekoladowych i niektórych gumach do żucia, ale też w lekach, zwłaszcza tych w formie płynnej, w tym syropach oraz kroplach doustnych dla dzieci,
  • karboksymetyloceluloza – pojawia się często w pieczywie, gotowych wypiekach, niskotłuszczowych margarynach, a także w lekach przeciwbólowych i kroplach na kolkę i gazy dla niemowląt.

Emulgatory zaburzają skład mikrobiomu jelitowego

Choć ludzki układ pokarmowy nie jest w stanie samodzielnie trawić emulgatorów, potrafią to zrobić bakterie bytujące w jelitach. Badania wykazały, że emulgatory zaburzają skład mikrobiomu jelitowego, naruszają integralność wyściółki przewodu pokarmowego i wywołują stan zapalny. Te zmiany w jelitach prowadzą do szerszych konsekwencji zdrowotnych, wpływając także na funkcjonowanie innych części organizmu.

Analiza francuskiego badania NutriNet-Santé, obejmującego 92 tysiące osób, sugeruje, że wysokie spożycie niektórych emulgatorów – takich jak mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), karageny (E407), pektyny (E440) czy węglan sodu (E500) – może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory.

Najsilniejsze powiązania zaobserwowano w przypadku raka piersi i prostaty. U kobiet przed menopauzą szczególnie ryzykowne okazały się difosforany, pektyny i wodorowęglan sodu.

Emulgatory i ich wpływ na zdrowie metaboliczne

Badania na zwierzętach, zwłaszcza na myszach, pokazują, że długotrwałe spożycie niektórych emulgatorów, takich jak karboksymetyloceluloza (CMC) czy polisorbat 80, może prowadzić nie tylko do problemów z mikrobiotą czy przewlekłych zapaleń, ale również do:

  • zwiększonego odkładania tłuszczu trzewnego,
  • insulinooporności,
  • innych problemów powiązanych z rozwojem zespołu metabolicznego.

Źródło: https://www.tinyhealth.com/

Newsletter PLWzR Onkoserwis, kwiecień 2024

Wybrane dla Ciebie

Stefan Plewniak i Kacper Szelążek na Bayreuth Baroque Opera Festival
Stefan Plewniak i Kacper Szelążek na Bayreuth Baroque Opera Festival
Podlaskie: Podłożył ogień pod dom rodziny. 63-latek groził od dawna
Podlaskie: Podłożył ogień pod dom rodziny. 63-latek groził od dawna
Rzeszów: Na jakie wydarzenia warto się wybrać podczas weekendu?
Rzeszów: Na jakie wydarzenia warto się wybrać podczas weekendu?
Bydgoszcz: Co, gdzie, kiedy? Sprawdźcie plan wydarzeń w mieście
Bydgoszcz: Co, gdzie, kiedy? Sprawdźcie plan wydarzeń w mieście
Nowy Dwór Gdański: Groźny wypadek na S7
Nowy Dwór Gdański: Groźny wypadek na S7
Premiera "Teściowe 3". Aktorzy na ściance i wspólny seans
Premiera "Teściowe 3". Aktorzy na ściance i wspólny seans
Wolice: Śmiertelny wypadek. Nie żyje kierowca volkswagena
Wolice: Śmiertelny wypadek. Nie żyje kierowca volkswagena
Ostrowiec Świętokrzyski: Napad na sklep. 54-latek zatrzymany
Ostrowiec Świętokrzyski: Napad na sklep. 54-latek zatrzymany
Jesienne superfoods. Co jeść, by mieć energię i odporność?
Jesienne superfoods. Co jeść, by mieć energię i odporność?
Częstochowa: "Zdrowy Ekonomik" w Zespole Szkół Ekonomicznych
Częstochowa: "Zdrowy Ekonomik" w Zespole Szkół Ekonomicznych
Skolim na Winobraniu. Pod sceną istne szaleństwo
Skolim na Winobraniu. Pod sceną istne szaleństwo
Katowice: Byk z brązu Rafała Olbińskiego stanął w centrum miasta
Katowice: Byk z brązu Rafała Olbińskiego stanął w centrum miasta