Niebezpiecznie rosną ceny pietruszki. Inne warzywo droższe o 150 proc.
W sprzedaży pojawiła się krajowa papryka, ale ubywa zeszłorocznej pietruszki. Jej cena rośnie
Rynek warzyw jest stabilny, ocenia Maciej Kmera, ekspert z Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego Bronisze. Choć ceny niektórych warzyw są znacznie, nawet o 150 proc., wyższe niż rok temu.
Tańsze są między innymi ziemniaki i kalafiory. Największy wzrost cenowy w hurcie rok do roku zanotowała kapusta biała (+150 proc.), pomidory spod osłon (+52 proc.), buraki ćwikłowe (+50 proc.) czy ogórki gruntowe (+46 proc.) i rabarbar (+57 proc.).
Na rynku hurtowym w Broniszach obserwuje się obecnie 2 procesy. Po pierwsze wzrost podaży i spadek cen na warzywa krajowe tegoroczne.
– Od tygodnia jest w ofercie Rynku papryka czerwona krajowa, która była dotąd brakującym ogniwem do zapełnienia pełnego asortymentu. Większość warzyw gruntowych jest wyprodukowana w tym roku – podaje Maciej Kmera.
Papryka kosztuje przeciętnie 10 zł/kg. Drugim zjawiskiem jest spadek podaży ubiegłorocznych warzyw korzeniowych.
– Dotyczy to najbardziej pietruszki i selera, które nie mają jeszcze następców tegorocznych. Niebezpiecznie z tego powodu rosną ceny hurtowe pietruszki, zbliżając się do 10 zł/kg – dodaje ekspert z Bronisz.
Ceny krajowych warzyw na rynku hurtowym Bronisze 4 lipca 2025
- cebula biała kilogram 1,00 - 1,50 zł
- bakłażany kilogram 5,50-7 zł
- botwina pęczek 2,50 - 3,50 zł
- brokuły sztuka 4,50 - 5,50 zł
- buraki ćwikłowe kilogram 1,10 - 1,40 zł
- cebula biała młoda kilogram 3-7 zł
- cebula czerwona kilogram 4-5 zł
- cukinie kilogram 3,20-5 zł
- fasolka szparagowa kilogram 7-9 zł
- kalafiory sztuka 3,50-6 zł
- kapusta biała kilogram 1,40 - 1,80 zł
- kapusta biała młoda sztuka 2,50 - 3,50 zł
- kapusta czerwona kilogram 1,50-2 zł
- marchew kilogram 1,25 - 1,85 zł
- ogórki gruntowe kilogram 2,50-5 zł
- ogórki małosolne kilogram 10,50-12 zł
- ogórki spod osłon krótkie kilogram 3,00 - 4,25 zł
- papryka czerwona i żółta kilogram 7-11 zł
- papryka zielona kilogram 4-6 zł
- pieczarki kilogram 9-12 zł
- pietruszka kilogram 9-12 zł
- pomidory malinowe kilogram 3,35-5 zł
- pomidory spod osłon kilogram 3,25-4 zł
- pory młode sztuka 3-4 zł
- sałata lodowa sztuka 3-5 zł
- sałata masłowa sztuka 2,25-3,35 zł
- selery kilogram 5-6 zł
- rabarbar kilogram 5-9 zł
- włoszczyzna sztuka 6,75-7,50 zł
- ziemniaki kilogram 1,45-1,80 zł
Na początku lipca na ceny warzyw w Polsce wpływa przede wszystkim sezonowość i podaż krajowa. Wraz z pojawieniem się świeżych zbiorów z polskich pól, ceny wielu warzyw gruntowych, jak papryka czy ziemniaki, zazwyczaj spadają. Im jest ich więcej, tym cena obniża się bardziej.
Jednak nie wszystkie warzywa tanieją. Koszty produkcji (nawozy, paliwo, energia) oraz pogoda (np. susze czy nadmierne deszcze) mogą ograniczać spadki cen, a nawet powodować wzrosty. Dodatkowo, malejąca podaż warzyw z ubiegłego roku (np. pietruszki czy selera) przed wejściem na rynek tegorocznych zbiorów, prowadzi do ich drożenia.