Ważna zmiana dla rolników. Chodzi o żywność pochodzenia zwierzęcego
Deregulacja dla lepszej płynności produkcji
Rządowy projekt nowelizacji ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma na celu uproszczenie procedur związanych z prowadzeniem zakładów produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego. Zmiany te mają szczególne znaczenie w przypadku zmiany właściciela zakładu, co dotychczas wiązało się z koniecznością spełnienia szeregu formalności.
Nowe przepisy mają umożliwić nieprzerwaną produkcję w zakładach, nawet w przypadku zmiany podmiotu prowadzącego. Dzięki temu nowy właściciel będzie mógł automatycznie przejąć prawa i obowiązki wynikające z decyzji administracyjnych wydanych przez powiatowego lekarza weterynarii dla poprzedniego zarządcy.
Automatyczne przejęcie praw i obowiązków
Jednym z kluczowych elementów nowelizacji jest możliwość automatycznego przejęcia praw i obowiązków przez nowego właściciela zakładu. Dotychczas, w przypadku zmiany podmiotu prowadzącego, konieczne było przeprowadzenie wielu formalności, co mogło opóźniać produkcję.
Nowe przepisy zakładają, że nowy właściciel będzie musiał poinformować powiatowego lekarza weterynarii o przejęciu decyzji administracyjnych najpóźniej w ciągu 30 dni. Dzięki temu proces przejęcia zakładu będzie znacznie szybszy i mniej skomplikowany.
Obecne przepisy i ich ograniczenia
Obecnie obowiązujące przepisy z 2005 roku nakładają na podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego szereg wymogów. Przed rozpoczęciem działalności konieczne jest złożenie pisemnego wniosku o wpis do rejestru zakładów lub wniosku o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru.
Dodatkowo, przed uzyskaniem pozwolenia na budowę zakładu lub zarejestrowaniem go, podmiot musi sporządzić projekt technologiczny zakładu i przesłać go wraz z wnioskiem o zatwierdzenie do właściwego powiatowego lekarza weterynarii. Te procedury mogą być czasochłonne i skomplikowane, co utrudnia szybkie rozpoczęcie działalności.
Zgodnie z nowymi przepisami, zakłady produkujące żywność pochodzenia zwierzęcego będą nadal podlegać nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej. Jednak uproszczenie procedur ma na celu ułatwienie działalności nowym właścicielom, co może przyczynić się do zwiększenia efektywności produkcji.
źródło: PAP