Głód i sytość. Za ich odczuwanie w dużej mierze odpowiada węch
Odkryto bezpośrednie połączenie między nosem a grupą komórek nerwowych w mózgu, które aktywują się pod wpływem zapachu jedzenia i wywołują uczucie sytości. U myszy otyłych taka reakcja nie zachodziła. To odkrycie sugeruje, że leczenie otyłości może wymagać zróżnicowanego podejścia do wąchania jedzenia przed posiłkiem - w zależności od masy ciała danej osoby.
Badacze wykorzystali skany mózgu, aby zbadać, które obszary mózgu myszy reagują na zapachy jedzenia, i zidentyfikowali nową grupę komórek nerwowych w przegrodzie przyśrodkowej mózgu. Gdy mysz wyczuwa zapach jedzenia, komórki nerwowe się aktywują i wywołują uczucie sytości. Dzieje się to w ciągu kilku sekund, ponieważ są one bezpośrednio połączone z opuszkiem węchowym. Komórki reagują na różne zapachy jedzenia, ale nie na inne zapachy. Gdy myszy zaczynają jeść, aktywność tych komórek jest hamowana. Ogólnie rzecz biorąc, myszy jadły mniej, gdy te komórki były aktywne przed jedzeniem.
- Uważamy, że ten mechanizm pomaga dzikim myszom chronić się przed drapieżnikami. Jedząc krócej, zmniejszają szanse na to, że zostaną złapane - wyjaśnia Janice Bulk, główna autorka badania.
Nadwaga zaburza postrzeganie
U otyłych myszy ta sama grupa komórek nerwowych nie ulegała aktywacji pod wpływem zapachu jedzenia. Myszy nie odczuwały sytości i nie jadły mniej. Eksperci zwracają uwagę, że już wcześniej było wiadomo, iż otyłość zakłóca działanie układu węchowego, w tym aktywność neuronów w opuszce węchowej. Nowo zidentyfikowana grupa komórek nerwowych również może być podatna na te zakłócenia.
A co z ludźmi?
Ludzki mózg zawiera tę samą grupę komórek nerwowych, co mózg myszy, ale nie wiadomo jeszcze, czy również reagują one na zapachy jedzenia. Inne testy wykazały, że niektóre konkretne zapachy przed posiłkiem mogą zmniejszyć apetyt. Co więcej, z badań wynika, że osoby z nadwagą w takich sytuacjach jedzą znacznie więcej.
- Nasze wyniki pokazują, jak ważną rolę odgrywa zmysł węchu w regulacji apetytu i rozwoju otyłości. Pokazujemy, jak bardzo nasze codzienne nawyki żywieniowe są pod wpływem zapachu jedzenia. Ponieważ odkryliśmy, że ten szlak zmniejsza apetyt tylko u szczupłych myszy, a nie u otyłych, nasze badanie otwiera nową drogę do przeciwdziałania przejadaniu się w przypadku otyłości - mówi Sophie Steculorum, współautorka badań.
Na podstawie:
Sniffing out hunger: a nose-to-brain connection linked to appetite