Babcia robiła gulasz z serc drobiowych za grosze. To delikatne mięso naprawdę zaskakuje
Szukasz pomysłu na tani obiad dla całej rodziny bez uszczerbku na budżecie domowym? Polecam sięgnąć po przepis na gulasz z serc drobiowych. To pyszny sposób na odczarowanie lekko przerażających lub onieśmielających podrobów. Dodaj... cynamon, aby podkręcić ich smak i wydobyć z nich, to co najlepsze. Polecam ci prosty przepis na gulasz z serduszek jak z babcinego zeszytu.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Ann Zhuravleva/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Gulasz z serc drobiowych – przepis jak od babci
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + 50 minut duszenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g serc drobiowych (oczyszczonych i przekrojonych na pół),
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 liść laurowy,
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 1 łyżka śmietany do zabielenia,
- opcjonalnie: natka pietruszki do podania.
Jak zrobić gulasz z serc drobiowych?
Sposób przygotowania:
- Na początku cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę na złoto.
- Dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy – przesmaż przez minutę, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
- Wrzuć serca i obsmaż, aż się zrumienią. Dodaj marchewkę pokrojoną w półplasterki.
- Wsyp przyprawy: wędzoną paprykę, wedle uznania cynamon, sól i pieprz. Wymieszaj, wlej bulion, dodaj liść laurowy.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 minut – aż serca będą miękkie, a sos gęsty i aromatyczny.
- Śmietanę zahartuj w połowie szklanki gorącego bulionu i wlej do gulaszu.
- Gotowy tradycyjny gulasz z serc drobiowych polecam posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem.
Gulasz z serc drobiowych podawaj z kaszą gryczaną, purée ziemniaczanym lub chrupiącą pajdą chleba. Co więcej, gulasz z serc drobiowych znakomicie smakuje z warzywami z patelni lub z surówką z młodej kapusty.
Zachęcam cię, abyś w swojej kuchni sięgnął po lekko zapomniane serca drobiowe. To jeden z tych produktów, które wielu omija szerokim łukiem, a niesłusznie. Zamień ten niedoceniany składnik w danie pełne smaku i charakteru, w tradycyjny gulasz z serc drobiowych, dokładnie taki, jaki gotowano w czasach PRL-u. Co więcej, serca drobiowe są tanie, zdrowie i mają intrygującą konsystencję. Smacznego!