Boczek rolowany. Prosty przepis na efektowne danie

Boczek rolowany to świetny sposób na podanie soczystego mięsa pełnego aromatu i łatwej do krojenia pieczeni. Rolowanie sprawia, że przyprawy równomiernie wnikają do mięsa, a całość wygląda efektownie na stole. Możesz podać go na ciepło jako danie główne albo na zimno, pokrojony w cienkie plastry, jako wędlinę domową.
Boczek rolowanyDomowy boczek rolowany zyskuje smak od przypraw i może być podawany jak wędlina.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Liudmila Zavialova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Boczek rolowany - prosty przepis na efektowne danie

Liczba porcji: dla 6-8 osób.

Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie + 90 minut pieczenia.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku (najlepiej bez kości, z cienką warstwą tłuszczu),
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Jak zrobić boczek rolowany z musztardą?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw oczyść mięso. Rozłóż boczek na desce i wyrównaj go nożem, aby łatwo się zwijał.
  2. Następnie przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oba rodzaje papryki, majeranek, tymianek, rozmaryn, musztardę i olej rzepakowy.
  3. Następnie natrzyj mięso. Dokładnie rozsmaruj marynatę po całej powierzchni boczku, zwracając uwagę na brzegi.
  4. Zwiń mięso ciasno w rulon i obwiąż sznurkiem kuchennym co 3-4 cm, aby zachowało kształt podczas pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzej bez termoobiegu do 180°C. Włóż roladę do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i piecz przez 60 minut.
  6. Pod koniec pieczenia zdejmij folię. Piecz kolejne 30 minut bez przykrycia, aż wierzch się zrumieni.
  7. Odstaw, aby mięso mogło odpocząć. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj przynajmniej 10 minut przed krojeniem.

Tak przygotowany boczek rolowany ma wiele zalet. Przede wszystkim mięso pozostaje soczyste i jest dobrze przyprawione w środku, łatwo je porcjować na plastry, świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno podawany jako wędlina. Ważne, aby korzystać z nitki bawełnianej, syntetyczne żyłki mogą stopić się i wniknąć do mięsa. Polecam zamarynować boczek dzień wcześniej, aby mięso zyskało maksimum smaku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym