Chcesz ograniczyć kalorie? Dodaj odrobinę chili do posiłku

Dodanie odrobiny czegoś ostrzejszego do posiłku może być skuteczną strategią na ograniczenie liczby spożywanych kalorii, mówią uczeni z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii (Penn State).
fot. Lynn Greyling from Pixabayfot. Lynn Greyling from Pixabay
JP

Zbadano, jak zwiększenie odczucia pieczenia w ustach, czyli ostrego smaku pochodzącego m.in. z papryczek chili, wpływa na ilość jedzenia spożywanego podczas posiłku. Okazuje się, że lekko ostrzejszy posiłek powodował, że uczestnicy jedli mniej i przyjmowali mniej kalorii.

- Z wcześniejszych badań wiemy, że gdy ludzie jedzą wolniej, spożywają znacząco mniej jedzenia - mówi dr Paige Cunningham z Penn State. - Podejrzewaliśmy, że uczynienie posiłku ostrzejszym może spowolnić tempo jedzenia. Pomyśleliśmy: sprawdźmy to w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych: czy dodanie niewielkiej ilości przypraw, ale nie na tyle dużej, by posiłek był niejadalny, spowoduje, że ludzie będą jeść wolniej, a przez to mniej - wyjaśnia.

Jak odkryto, lekkie zwiększenie ostrości poprzez dodanie suszonej papryczki chili spowalniało tempo jedzenia oraz zmniejszało ilość spożytego jedzenia i kalorii i to bez negatywnego wpływu na smak dania.

- To wskazuje, że dodanie papryki chili może być potencjalną strategią zmniejszania ryzyka nadmiernego spożycia energii - mówi prof. John Hayes z Penn State. - Chociaż kontrola porcji nie była głównym celem badania, nasze wyniki sugerują, że to może działać. Następnym razem, gdy będziesz chciał/a zjeść trochę mniej, spróbuj dodać odrobinę chili, to może spowolnić tempo jedzenia i pomóc w ograniczeniu ilości spożywanego pokarmu - dodaje.

Przeprowadzono trzy powiązane eksperymenty z udziałem łącznie 130 osób, którym serwowano jeden z dwóch lunchów: chili z wołowiną lub kurczaka tikka masala, w dwóch wersjach: łagodnej lub ostrej. Poziom ostrości kontrolowano poprzez staranne zróżnicowanie proporcji ostrej i słodkiej papryki, aby zwiększyć uczucie ostrości bez zmiany ogólnego smaku chili.

Uczestnicy byli nagrywani podczas jedzenia w jakości HD, aby monitorować ich zachowania. Na podstawie nagrań oceniono ilość spożytego jedzenia i wody, czas trwania posiłku, tempo jedzenia (gramy na minutę), tempo gryzienia, wielkość kęsów, a także określano apetyt, smak i odczucie ostrości przed i po posiłku.

Badanie sugeruje, że ograniczenie ilości jedzenia wynika ze zmian w sposobie przetwarzania jedzenia w ustach. Uczestnicy jedli ostrzejsze posiłki wolniej. A wolniejsze jedzenie oznacza, że pokarm dłużej przebywa w ustach, co może pomóc w odczuwaniu sytości i prowadzić do mniejszego spożycia. Inne badania, które spowalniały tempo jedzenia poprzez zmianę tekstury jedzenia, wykazywały podobne efekty.

- Co ważne, ograniczenie ilości spożytego jedzenia nastąpiło bez negatywnego wpływu na to, jak bardzo uczestnikom smakował posiłek - podkreśla prof. Hayes.

Zauważono też, że oceny poziomu apetytu przed i po posiłkach były podobne, co sugeruje, że uczestnicy czuli się syci po ostrym posiłku, mimo że zjedli go mniej. W przyszłości zespół zamierza zbadać, jak lekkie pieczenie w ustach może wpływać na inne zachowania żywieniowe, np. podjadanie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Warszawa. Dachowanie na skrzyżowaniu Alei Wilanowskiej z Puławską. Jedna osoba w szpitalu
Warszawa. Dachowanie na skrzyżowaniu Alei Wilanowskiej z Puławską. Jedna osoba w szpitalu
Ranny policjant na Dolnym Śląsku. Funkcjonariusz został postrzelony w czasie próby zatrzymania złodzieja samochodu
Ranny policjant na Dolnym Śląsku. Funkcjonariusz został postrzelony w czasie próby zatrzymania złodzieja samochodu
Protest w Pyskowicach. Mieszkańcy i władze miasta przeciwko likwidacji szpitala. "Czas to życie. Chirurgia musi być blisko"
Protest w Pyskowicach. Mieszkańcy i władze miasta przeciwko likwidacji szpitala. "Czas to życie. Chirurgia musi być blisko"
Skandal w banku. Dwie pracownice brały kredyty na klientów i przelewały pieniądze swoim bliskim
Skandal w banku. Dwie pracownice brały kredyty na klientów i przelewały pieniądze swoim bliskim
Od Młodych Talentów po Gwiazdy. W najbliższy weekend ruszają Dni Zambrowa
Od Młodych Talentów po Gwiazdy. W najbliższy weekend ruszają Dni Zambrowa
Bal ósmoklasistów 2025 z Kolegium Kujawskiego w Aleksandrowie Kujawskim
Bal ósmoklasistów 2025 z Kolegium Kujawskiego w Aleksandrowie Kujawskim
Śląskie. Policjant po służbie zobaczył mężczyznę, który pił za kierownicą. Ścigał go prywatnym autem i zatrzymał
Śląskie. Policjant po służbie zobaczył mężczyznę, który pił za kierownicą. Ścigał go prywatnym autem i zatrzymał
Jagody kamczackie już dojrzały. To owoce młodości, inne niż borówki amerykańskie. Pod Krakowem zaczynają samozbiory. Plantatorzy już czekają
Jagody kamczackie już dojrzały. To owoce młodości, inne niż borówki amerykańskie. Pod Krakowem zaczynają samozbiory. Plantatorzy już czekają
Nowe nazwy rond w Kielcach. Rondo Rafała Ekielskiego i Mariana Grzegorzewskiego na ulicy Klonowej
Nowe nazwy rond w Kielcach. Rondo Rafała Ekielskiego i Mariana Grzegorzewskiego na ulicy Klonowej
Za nami finałowa gala XXXIV Konkursu "Kangur Matematyczny". Znamy laureatów z Kujaw i Pomorza
Za nami finałowa gala XXXIV Konkursu "Kangur Matematyczny". Znamy laureatów z Kujaw i Pomorza
Pijacy zniknęli, patrole nawet 2 razy dziennie! Mieszkańcy ul. Wyszyńskiego w Toruniu dziękują za pomoc
Pijacy zniknęli, patrole nawet 2 razy dziennie! Mieszkańcy ul. Wyszyńskiego w Toruniu dziękują za pomoc
Małosolne ogórki wychodzą miękkie? Chodzi o jeden istotny szczegół
Małosolne ogórki wychodzą miękkie? Chodzi o jeden istotny szczegół