Chrupiąca bruschetta z bazylią. Lekka przystawka na wyciągnięcie ręki
Bruschetta to rodzaj przystawki, czyli antipasti, który można zamawiać w restauracjach lub samodzielnie przygotować z łatwo dostępnych składników. We Włoszech, zanim zaczęto uprawiać pomidory podawano crostino, czyli grzanki z opiekanego chleba, oliwą i czosnkiem. Dopiero sprowadzenie pomidorów przeobraziły crostino w bruschettę. Poznaj przepis na bruschettę idealną na imprezę.
Bruschetta - przepis z pomidorami i cebulą
Liczba porcji: na 4 kromki.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 kromki pieczywa np.: bagietki lub chleba wiejskiego.
- 1 pomidor,
- 15 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 g soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- listki świeżej bazylii.
Jak zrobić tradycyjną bruschettę?
Sposób przygotowania:
- Patelnię rozgrzej z łyżką oliwy z oliwek.
- Na rozgrzanej patelni ustawionej na niskiej mocy palnika ułóż pokrojone kromki chleba lub bagietki. Mają się zarumienić.
- Następnie pokrój pomidora i cebulę w kostkę.
- Sałatkę z pomidorów dopraw solą, pieprzem i listkami świeżej bazylii.
- Grzanki natrzyj ząbkiem czosnku, a pozostałości wrzucić do pomidorów.
- Na koniec kromki ułóż na talerzu i ułóż na wierzchu pomidory.
- Bruschetta na zimno jest gotowa do podania.
Domowa bruschetta z mozzarellą
Włoska grzanka często przybiera też nowe formy podania. Podstawową wersję można wzbogacić plastrami mozzarelli albo oprószyć startym parmezanem. Bruschetta z mozzarellą może być zapieczona do momentu rozpuszczenia się sera lub podana na podpieczonym z serem ogrzanym do temperatury pokojowej. Do sałatki z pomidorami można także dodać czarne oliwki, lub posiekane suszone pomidory.
Bruschetta ze słoniną
Znanym we Włoszech przysmakiem jest także bruschetta al lardo, czyli grzanka z pomidorami z dodatkiem cienkiego plastra słoniny. Po opieczeniu i natarciu czosnkiem kładzie się słoninę, posiekanego pomidora i wierzch dekoruje świeżym oregano. Ponadto warto pamiętać, że bruschetta może być podana np.: z szynką parmeńską lub nawet włoską mortadelą.