Ciastka owsiane z rodzynkami i słonecznikiem. Idealne na zdrową przekąskę
Ciastka owsiane bez cukru przygotowane z płatków owsianych dostarczają sporo błonnika, który wspiera pracę jelit, utrzymuje sytość na dłużej i reguluje poziom glukozy we krwi. Dodatek nasion słonecznika to nie tylko chrupiący element, ale też źródło zdrowych tłuszczów, witaminy E i magnezu. Dzięki temu te ciastka owsiane ze słonecznikiem pozytywnie wpływają na kondycję skóry, pracę serca i ogólne samopoczucie.
W przepisie użyłam trochę mąki owsianej, która nadaje ciastkom delikatną strukturę i wzbogaca je o dodatkową porcję błonnika. Jeśli nie masz jej pod ręką, spokojnie możesz zastąpić ją inną, na przykład mąką pszenną, orkiszową, migdałową, a nawet kokosową. Dobrym rozwiązaniem będzie także po prostu zblendowanie płatków owsianych na drobny proszek, ponieważ taka domowa mąka owsiana równie dobrze spełni swoje zadanie.
Warto podkreślić, że domowe ciasteczka owsiane to dobra alternatywa dla sklepowych słodyczy, ponieważ nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków. Możesz je zabrać do pracy, szkoły lub spakować na drogę. Jeśli więc szukasz pomysłu na szybki, wartościowy wypiek, który będzie odpowiedni również na diecie odchudzającej to ten przepis na ciastka owsiane będzie idealnym wyborem.Jak zrobić ciastka owsiane ze słonecznikiem? Poznaj prosty przepis na zdrowe ciastka owsiane z rodzynkami!
Składniki na ciastka owsiane z rodzynkami i słonecznikiem (około 5-8 sztuk):
- Płatki owsiane górskie – 4 łyżki (40 g)
- Mąka owsiana – 4 łyżki (40 g)
- Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
- Rodzynki suszone – 1 łyżka (10 g)
- Słonecznik łuskany – 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki (30 g)
Przygotowanie ciastek owsianych z rodzynkami i słonecznikiem:
Krok 1: Rodzynki umieść w małym naczyniu i zalej wrzątkiem. Ilość wody dostosuj, tak aby wszystkie rodzynki były przykryte. Po chwili opłucz rodzynki, odsącz na sitku z nadmiaru wody i drobno pokrój.
Krok 2: W miseczce umieść płatki owsiane, mąkę, rodzynki, nasiona słonecznika i słodzik. Wymieszaj.
Krok 3: Następnie wbij jajko. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dolej odrobinę wody (masa powinna się kleić, ale nie powinna być zbyt mokra).
Krok 4: Za pomocą łyżki formuj i wykładaj ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na około 15-20 min (w zależności od wielkości ciastek i mocy piekarnika). Co jakiś czas sprawdzaj czy ciastka zbyt mocno się nie przypiekają. Wyciągnij z piekarnika, gdy będą lekko zarumienione.
Krok 5: Zjedz na ciepło lub na zimno. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:– porady dietetyczne– przepisy na śniadanie– przepisy na obiad– przepisy na kolacje– przepisy na przekąski– przepisy na desery