Ciasto ucierane z winogronami. Prosty przepis na domowy deser
Szybki deser, które zawsze wychodzi! Odkryj przepis na pyszne ciasto ucierane z winogronami. Jest puszyste, wilgotne i idealne, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na skomplikowane wypieki. Poznaj patent na ciasto w starym stylu.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Irrin0215/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Ciasto ucierane z winogronami - prosty przepis na domowy deser
Liczba porcji: 10-12 kawałków.
Czas przygotowania: ok. 20 minut + 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwe.
Składniki:
- 200 g masła,
- 180 g cukru,
- 4 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 100 ml mleka,
- 250 g winogron (np.: bezpestkowych),
- szczypta soli.
Jak zrobić ciasto ucierane z winogronami?
Sposób przygotowania:
- Zanim przystąpisz do robienia ciasta, wyjmij wszystkie składniki, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 175°C z funkcją góra-dół. Przygotuj formę o średnicy około 24 cm, wysmaruj ją masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Następnie utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Użyj miksera, aby zajęło to tylko kilka minut.
- Dodawaj jajka pojedynczo, miksuj krótkimi impulsami, aż masa będzie gładka.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą do osobnej miski.
- Dodawaj suche składniki stopniowo do mokrej masy, na przemian z mlekiem: dodaj 1/3 suchych składników, wymieszaj krótko, wlej połowę mleka; dodaj kolejną 1/3 suchych, wymieszaj, wlej drugą połowę mleka; dodaj resztę suchych składników i wymieszaj tylko do połączenia.
- Mieszaj krótko i delikatnie - unikaj nadmiernego mieszania, aby ciasto pozostało delikatne.
- Przełóż ciasto do okrągłej formy o średnicy 24 cm lub keksówki o długości 25-30 cm i wyrównaj wierzch.
- Ciasto ucierane z winogronami piecz przez 40 minut, aż ciasto będzie złociste i sprężyste. Sprawdź patyczkiem - jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
- Gotowy wypiek ostudź przed podaniem. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Sposób podawania ciasta ucieranego z winogronami
Ten puszysty wypiek możesz także udekorować lukrem cytrynowym, oblać polewą czekoladową lub udekorować kruszonką. Domowe ciasto pokrój na kawałki i podaj do kawy lub herbaty. Sprawdzi się jako deser w ciągu dnia albo szybka przekąska na spotkanie ze znajomymi.
Niech ten prosty przepis z podstawowych składników zainspiruje cię do zrobienia apetycznego ciasta. Możesz wykorzystać winogrona, które zalegają dłuższy czas w lodówce. Zapieczone będą smakować wybornie. Smacznego!