Dobry przepis. Serowe taco z mięsem mielonym
Mięso mielone z wołowiny dostarcza pełnowartościowe białko i żelazo hemowe, które odgrywa istotną rolę w transporcie tlenu w organizmie. To również cenne źródło witamin z grupy B, wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego oraz witaminy A i D, wspomagających odporność i wzrok.
Żółty ser, poza tym że nadaje daniu wyrazisty smak i apetyczną strukturę, dodaje do posiłku solidną porcję wapnia, fosforu i witamin, m.in. A, D, K i B12. Dzięki temu danie wspiera zdrowie kości, zębów i mięśni, a jednocześnie jest bardzo sycące.
Serowe taco jest idealne na szybki obiad oraz efektowną przekąskę na wieczór, szczególnie wtedy, gdy chcesz uniknąć nadmiaru węglowodanów bez rezygnowania z przyjemności jedzenia. Świetnie komponuje się z dodatkami takimi jak świeża sałata, awokado czy odrobina gęstej śmietany. Warto podać je także z pikantnym sosem pomidorowym lub salsą, która podkręci smak całej potrawy.
To danie z wołowiną nie tylko zaskakuje formą, ale też dostarcza solidną porcję energii i składników wspierających organizm, a co najważniejsze bez uczucia ciężkości i senności po posiłku.Jak zrobić taco? Poznaj prosty przepis na taco z mięsem mielonym!
Składniki na serowe taco z mięsem mielonym:
- Mięso mielone wołowe – 1/2 szklanki (100 g)
- Ser żółty – 1 kawałek (50 g)
- Ser żółty cheddar – 1 kawałek (10 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 małe sztuki (20 g)
- Rukola – 1/2 garści (10 g)
- Koncentrat pomidorowy – około 1/2 łyżeczki (5 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
- Curry
- Chilli
- Słodka papryka
Przygotowanie serowego taco z mięsem mielonym:
Krok 1: Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię. Cienko oraz równomiernie rozsyp ser i smaż na bardzo małym ogniu do momentu, aż się rozpuści a brzegi mocno zarumienią. Pilnuj, aby nie doprowadzić do mocnego zbrązowienia sera, ponieważ wtedy nabierze nieprzyjemnego smaku.
Krok 2: Przygotowaną serową tortillę wyłóż na papierowy ręcznik lub papierowy talerzyk i od razu zegnij go na pół, by uformować „tortillę” na kształt muszli. Zostaw do zastygnięcia.
Krok 3: Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć mięso. Dopraw do smaku przyprawą curry, chilli i słodką papryką. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa (około 5-10 min). Mięso co chwilę mieszaj i rozdrabniaj łopatką, aby było równomiernie wysmażone. W tym samym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 4: Rukolę umyj i osusz. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Ser cheddar zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Krok 5: Pod koniec smażenia dodaj do mięsa koncentrat. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6: Gotową mięsną masę umieść w serowej muszli. Dodaj rukolę, pomidorki i ser. Przełóż na talerz.