Domowa nutella z 3 składników. Zdrowsza, smaczniejsza, prostsza
Awokado to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i witaminy E, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wpływają korzystnie na kondycję skóry. Dojrzałe awokado to podstawa. Miękkie i kremowe gwarantuje aksamitną konsystencję i dobre połączenie wszystkich składników. Orzechy laskowe dostarczają błonnik, tłuszcze i przeciwutleniacze, a gorzkie kakao wnosi nie tylko smak, ale też magnez, żelazo i cenne polifenole.
Taki krem czekoladowy świetnie wpisuje się w założenia diety bezglutenowej, wegetariańskiej, a przy odpowiedniej substancji słodzącej nawet ketogenicznej. Nie zawiera mleka ani glutenu, więc jest dobrym wyborem dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. W zależności od preferencji smakowych, krem można dosłodzić słodzikiem bez kalorii lub syropem czy miodem,
Domowa nutella świetnie pasuje do pełnoziarnistego pieczywa, placków, naleśników, owsianki i deserów na zimno. To krem czekoladowy, który można jeść bez wyrzutów sumienia i to nie tylko ze względu na smak, ale też i wartości.Jak zrobić nutellę? Poznaj prosty przepis na domową nutellę!
Składniki na domową nutellę:
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Orzechy laskowe – 2 łyżki (20 g)
- Kakao gorzkie – 1 łyżka
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie domowej nutelli:
Krok 1: Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój miąższ na mniejsze kawałki. Orzechy laskowe drobno posiekaj.
Krok 2: Wszystkie składniki umieść w pojemniku do blendera. Zblenduj na gładką, jednolitą masę.
Krok 3: Przełóż do wygodnego naczynia, najlepiej szklanego słoika z pokrywką i przechowuj w lodówce do 3–4 dni. Przed podaniem możesz lekko wymieszać.