Domowe burrito lepsze niż z food trucka
Mięso z kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych źródeł białka, ponieważ jest lekkostrawne, niskotłuszczowe i zawiera komplet witamin z grupy B, w tym B6 i B12, który wspiera pracę układu nerwowego i metabolizm. W kurczaku znajdziemy także selen, fosfor oraz cynk, które wspomagają odporność i prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
Mozzarella, choć jest najczęściej kojarzona z kuchnią włoską to świetnie sprawdza się również w daniach typu burrito. Jest źródłem białka, wapnia i witamin takich jak A, D, K czy B2. Dzięki obecności potasu i magnezu, wspiera równowagę elektrolitową organizmu i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Burrito z kurczakiem możesz przygotować na wiele sposobów. Do farszu na przykład możesz dodać cebulę, czosnek, przyprawy takie jak kumin czy oregano. Całość dobrze uzupełnia świeża sałata, pomidor, kukurydza albo czerwona fasola. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremowy efekt, do środka możesz dodać łyżkę naturalnego jogurtu lub lekki sos na bazie awokado.Jak zrobić burrito z mięsem mielonym? Poznaj prosty przepis na burrito z kurczakiem!
Składniki na burrito z kurczakiem i serem:
- Tortilla – 1 placek (62 g)
- Mięso mielone z kurczaka – 1/4 opakowania (100 g)
- Ser mozzarella w kawałku – 1 kawałek lub 2 plastry (20 g)
- Curry
- Chilli
- Wędzona słodka papryka
Przygotowanie burrito z kurczakiem i serem:
Krok 1: Mięso wrzuć na suchą patelnię i smaż na umiarkowanym ogniu. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj drewnianą łopatką.
Krok 2: Gdy mięso straci surowy kolor dopraw szczyptą curry, chilli i słodkiej wędzonej papryki. Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i odstaw.
Krok 3: Na środku placka tortilli równomiernie rozłóż mięsny farsz i starty ser. Dwa boki tortilli złóż do środka i zwiń środek w rulon. Opcjonalnie podgrzej na suchej patelni do zarumienienia i chrupkości (kilka minut z każdej strony na małym ogniu).
Krok 4: Burrito zjedz w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojone na pół.