Domowe cynaderki w śmietanie. Sycące danie z nerek, które kiedyś gościło w każdym barze mlecznym

Cynaderki, czyli danie z nerek, to jeden z klasyków kuchni PRL-u. Serwowane w barach mlecznych i domowych kuchniach, były tanie, pożywne i pełne smaku. Najczęściej podawano je w delikatnym sosie śmietanowym, z dodatkiem cebuli i świeżej pietruszki. Dziś wracają do łask jako kulinarna ciekawostka i sentymentalny powrót do dawnych smaków. Wypróbuj przepis na tradycyjne cynaderki i odkryj ich wyjątkowy charakter.
CynaderkiCynaderki wieprzowe duszone w sosie to danie z podrobów niegdyś popularne na stołówkach i w barach mlecznych.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Getty Images/phbcz/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Tradycyjne cynaderki to rodzaj podrobów, który wielu osobom kojarzy się wręcz z kuchnią kryzysową. Kiedy w okresie niedoborów sięgano po mniej szlachetne części pochodzące ze zwierząt. Ku przestrodze wypada zaznaczyć, że potocznie cynaderki są kojarzone nie tylko z daniem z nerek. Ta nazwa może też określać danie z jąder byka lub świni. W niektórych restauracjach dla rozróżnienia obu produktów drugą potrawę określa się jako cynadry. Poniższy przepis opisuje sposób na ugotowanie nerek wieprzowych w śmietanie.

Cynaderki wieprzowe – przepis na podroby w sosie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:











  • 500 g nerek wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • 5 g soli,
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 10 ml oleju,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 5 g mąki pszennej,
  • 200 g śmietany,
  • 20 g natki pietruszki.

Do gotowania:



  • 1,5 l wody,
  • 5 g soli.

Huragan Melissa uderzył w Kubę. "Spodziewamy się najgorszego"

Jak zrobić dobre cynaderki?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy oczyścić nerki wieprzowe, czyli rozciąć je, wyciąć żyły i usunąć błonki. Należy zachować ostrożność, aby nie przeciąć żyłek, a wycinać je w całości. W przeciwnym razie cynaderki będą gorzkie.
  2. Oczyszczone cynaderki należy włożyć do miski z zimną wodą na minimum 2-3 godziny. Następnie trzeba je wypłukać (nawet kilka razy).
  3. W garnku należy zagotować wodę i posolić. Do wrzątku należy włożyć pokrojone cynaderki i gotować je przez 5 minut.
  4. Podgotowane nerki należy odcedzić i pokroić w kostkę lub paski.
  5. Cebulę trzeba obrać i pokroić w talarki. Następnie na szerokiej patelni o grubym dnie trzeba rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę.
  6. Zarumienioną cebulę należy włożyć do garnka, a na patelnię włożyć pokrojone obtoczone w mące nerki.
  7. Należy je smażyć do momentu, aż nabiorą brązowego koloru. Nerki należy dodać do garnka z cebulą i doprawić solą wraz z majerankiem.
  8. Do cynaderek trzeba wlać śmietanę i dusić pod przykryciem przez 15 minut. W trakcie gotowania można dolać około 1/2 szklanki ciepłej wody.
  9. Cynaderki duszone w sosie śmietanowym są gotowe do podania. Na koniec warto posiekać natkę pietruszki i posypać nią gulasz.

Dodatki do cynaderek

Taki tani gulasz z nerek można podawać z ugniecionymi ziemniakami na purée, z ugotowaną kasza gryczaną albo kaszą pęczak. Cynaderki w śmietanie można zjeść z frytkami, pieczonymi warzywami albo po prostu z kromką świeżego chleba. Warto też pamiętać o podaniu surówek. W sezonie ogórkowym świetnie cynaderki świetnie smakują z mizerią. Można także zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty i koperku.
Mamy nadzieję, że wypróbujecie przepis na nieco zapomniane danie z nerek, które niegdyś było bardzo popularnym daniem obiadowym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Wybrane dla Ciebie
Konin: Cukierki z igłami rozdawane na Halloween
Konin: Cukierki z igłami rozdawane na Halloween
Pierwsze recenzje Europa Universalis 5 są bardzo dobre
Pierwsze recenzje Europa Universalis 5 są bardzo dobre
Warszawa: Ten cmentarz ma 143 hektary i około 180 tysięcy grobów
Warszawa: Ten cmentarz ma 143 hektary i około 180 tysięcy grobów
Łęczyca: Odwiedziliśmy stary cmentarz ewangelicko-augsburski
Łęczyca: Odwiedziliśmy stary cmentarz ewangelicko-augsburski
Radomyśl Wielki: Kompletnie pijani rodzice zajmowali się dwójką dzieci
Radomyśl Wielki: Kompletnie pijani rodzice zajmowali się dwójką dzieci
Lublin: Kierowca nie zauważył ograniczenia i staranował bramownicę
Lublin: Kierowca nie zauważył ograniczenia i staranował bramownicę
Oświęcim: Tworzyli historię sportu. Dzisiaj ich groby znajdują się na cmentarzu komunalnym. Kibice: - dziękujemy za wszystko!
Oświęcim: Tworzyli historię sportu. Dzisiaj ich groby znajdują się na cmentarzu komunalnym. Kibice: - dziękujemy za wszystko!
Tarnów: Znane osoby z regionu, które odeszły w mijającym roku
Tarnów: Znane osoby z regionu, które odeszły w mijającym roku
Koszalin: Trwa akcja "Znicz". Policja czuwa nad bezpieczeństwem
Koszalin: Trwa akcja "Znicz". Policja czuwa nad bezpieczeństwem
Kraków: Miasto ma mieć most Sióstr Norbertanek. Jest już projekt
Kraków: Miasto ma mieć most Sióstr Norbertanek. Jest już projekt
Otyń: Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Otyńskiej skończyło 20 lat
Otyń: Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Otyńskiej skończyło 20 lat
Stara Rawa: Pięknie udekorowane groby na cmentarzu
Stara Rawa: Pięknie udekorowane groby na cmentarzu