Dwie kawy i dwie wuzetki, czyli obowiązkowe desery PRL. Zobacz przepisy

Pamiętacie scenę z"Misia" z kawą i wuzetką? Śmieszy do dziś. Warto jednak czasami powrócić do kultowych ciast i deserów, którymi zajadaliśmy się w czasach PRL. Wuzetka, karpatka, metrowiec, murzynek, eski, czy w końcu... słodkie ziemniaczki. Zapraszamy w kulinarną podróż w czasie.

WuzetkaWuzetka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ffolas
mad

Kelnerka: Dwie kawy i dwie wuzetki… I co jeszcze?!

Ola: Dlaczego "dwie kawy i dwie wuzetki”?

Kelnerka: Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego! Bijemy się o "Złotą Patelnię"!

Miś: Dobrze! Pani pozwoli – dwa razy zestaw obowiązkowy…

Tak oto w kultowym filmie "Miś" wyglądała konsumpcja w kawiarniach. Warto też sobie przypomnieć "krem sułtański", którym zajadały się bohaterki „Dziewczyn do wzięcia” i od nadmiaru słodkości aż się popłakały. Gwarantujemy jednak, że z naszymi przepisami nie popłaczecie się i wszystkie desery wyjdą znakomicie. Będzie smacznie i nostalgicznie.

Domowa wuzetka

Składniki
Ciasto:










  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu owocowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki

Masa:




  • 1 kostka miękkiego masła
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 serek śmietankowy 200 g

Wykonanie
Przygotowanie ciasta - jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać margarynę i mleko. Dosypać dodać kakao, sodę i stopniowo wsypywać przesianą wcześniej mąkę. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 mi w temperaturze 150 stopni.
Przygotowanie masy:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek. Zmiksować na gładką masę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Dolną część posmarować dżemem, a następnie wyłożyć przygotowaną masę. Przyłożyć drugą częścią ciasta. Wierzch można polać czekoladą:
Ciasto można udekorować bezą lub rozetką z masy (wcześniej należy odłożyć część do dekoracji).
Przepis Agnieszki Krawczyk

Drożdżowe ciasteczka "Eski"

Składniki: 









  • 1 kg mąki pszennej tortowej 
  • 1 kostka margaryny (250 g) 
  • 250 g smalcu 
  • 80 g drożdży świeżych 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki octu 
  • około 300 ml śmietany 18% 

 
Dodatkowo


  • cukier kryształ do posypania po wierzchu 

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę oraz smalec i żółtka. Śmietanę rozmieszać z drożdżami. Siekając ciasto dodawać po odrobinie aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu dodać ocet, posiekać i dobrze wyrobić.  
Ciasto podzielić na mniejsze części, które dłońmi uformować na długie, cienkie wałki- ich grubość nie powinna przekraczać 8 mm. Każdy wałek podzielić na mniejsze (ok. 10-12 cm).   
Z małych wałeczków uformować ciasteczka kształtem przypominające literę "S". Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając, by zachować odstępy pomiędzy nimi. Posypać cukrem kryształem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zrumienienia (15-20 minut w zależności od grubości ciastek).  
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Karpatka

Składniki na ciasto







  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem









  • 1/2 litra mleka (3,2 proc.)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • kostka masła
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy

Wykonanie
Ciasto. Wodę i margarynę zagotować, wsypać do wrzątku mąkę i jeszcze przez chwilę mieszając pozostawić na ogniu. Kiedy ciasto jest gładkie i jednolite, odstawić do ostygnięcia. Do ciepłego jeszcze ciasta wbić po jednym jajku i zmiksować tak, aby połączyły się z gotowanym ciastem. Na koniec wsypać proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie utrzeć.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na wysmarowane tłuszczem dwie blaszki o wymiarach25 x 35 cm i piec w temperaturze 18 stopni około 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy przesuwa się na blaszce i nie jest przyklejone do dna.
Krem. Żółtka, cukier waniliowy, mąkę i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami. Gęsty budyń, który powstał, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło, margarynę i cukier puder utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Kiedy masa jest już gotowa, można dodać 50 g alkoholu, co powoduje utrzymanie puszystości.
Masę wyłożyć na jedno ciasto i starać się rozsmarować na wszystkich górkach (aby dobrze przylegało górne ciasto i nie odklejało się podczas krojenia), przykryć drugim plackiem i dobrze docisnąć, jednocześnie uważając, aby nie pokruszyć wystających pagórków, gdyż będzie nie ładnie wyglądać. Całość posypać cukrem pudrem i Karpaty gotowe.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej

Domowe ciasteczka ziemniaczki

Składniki










  • ok. 500 g czerstwego ciasta lub herbatników
  • 100 g masła
  • 100 ml rumu (lub wódka, ajerkoniak, likier migdałowy)
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g żurawiny (lub rodzynki, figi, pokruszone orzechy włoskie itp.)
  • cukier puder
  • słodka śmietanka
  • do obtaczania (opcjonalnie): mielone orzechy, wiórki kokosowe, kakao

Wykonanie
Ciasto lub herbatniki zemleć. Masło rozpuścić i przestudzić. Żurawinę lub rodzynki namoczyć w alkoholu. Odsączyć, a alkohol wlać do zmielonego ciasta. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieć ciasto dłońmi. Spróbować jak smakuje. Jeśli za mało słodkie, dodać cukru pudru. A jeśli zbyt suche i zagniatane z niego kulki rozpadają się, dodać słodką śmietankę. Uformować kulki i obtaczać dowolnie – orzechami, kakao, kokosem. Wstawić do lodówki, aby stężały.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Ciasto "metrowiec"

Składniki na ciasto









  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę







  • kostka masła
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • szklanka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 litra śmietany kwaśnej 18 proc.

Składniki na polewę czekoladową





  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie ciasta
Jajka utrzeć razem z cukrem na pulchną masę. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać mąki, proszek do pieczenia i wodę. Wszystkie składniki połączyć. Nie zapomnieć o szczypcie soli. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Upiec dwa ciasta w wąskich foremkach. Po upieczeni ciasto pozostawić do wystygnięcia, następnie pokroić równe kromki. Złożyć ciasto na przemian – raz ciasto białe, następnie masa, potem ciasto ciemne. W taki sposób uzyskamy dwa ciasta o ciekawym kształcie.
Masa
Wszystkie składniki utrzeć. Przy wykonywaniu masy uważać, aby nie dodać zbyt dużo śmietany na raz, bo może się ściąć. Ważne, aby śmietana miała temperaturę pokojową – ułatwia to ucieranie razem z masłem.
Polewa
Wszystkie składniki polewy podgrzać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą posmarować obydwa ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Można posypać kokosem. Ciasto kroimy na skos.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Ciasto murzynek

Składniki











  • 2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier wanilinowy
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżek kakao
  • ½ szklanki wody
  • kokos (opcjonalnie)

Wykonanie

Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.

Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.

Przepis Justyny Kalemby

Wybrane dla Ciebie

Szamotuły: Ogłoszono przetarg na budowę hali sportowej przy SP nr 1
Szamotuły: Ogłoszono przetarg na budowę hali sportowej przy SP nr 1
Trzebinia: Zebrał 52 punkty karne i 20 tysięcy złotych mandatów
Trzebinia: Zebrał 52 punkty karne i 20 tysięcy złotych mandatów
Oświęcim: Pięć malutkich kociąt w reklamówce na śmietniku. Uratowali je dwa 12-latkowie
Oświęcim: Pięć malutkich kociąt w reklamówce na śmietniku. Uratowali je dwa 12-latkowie
Fabianów: Wypadek. Kierowca był uwięziony w pojeździe
Fabianów: Wypadek. Kierowca był uwięziony w pojeździe
RTX 50 Super opóźnione, zanim je zapowiedziano. Leaker podsyca spekulacje o nowych kartach Nvidii
RTX 50 Super opóźnione, zanim je zapowiedziano. Leaker podsyca spekulacje o nowych kartach Nvidii
Disney+ zaskoczyło intensywnym thrillerem szpiegowskim. Wychwalana przez krytyków nowość zadebiutowała 3 odcinkami
Disney+ zaskoczyło intensywnym thrillerem szpiegowskim. Wychwalana przez krytyków nowość zadebiutowała 3 odcinkami
4 gry do odebrania w Amazon Prime Gaming, a wśród nich trzy RPG. Jedna z nich jest z Polski i ma wysokie oceny
4 gry do odebrania w Amazon Prime Gaming, a wśród nich trzy RPG. Jedna z nich jest z Polski i ma wysokie oceny
Kazimierz Biskupi: Tata i syn walczą o życie i zdrowie po wybuchu. Ruszyła zbiórka
Kazimierz Biskupi: Tata i syn walczą o życie i zdrowie po wybuchu. Ruszyła zbiórka
Biologiczna uprawa. Bez tych dokumentów nie będzie dopłat
Biologiczna uprawa. Bez tych dokumentów nie będzie dopłat
Gliwice: „Griselda” po raz pierwszy w Polsce. Barokowa opera w ruinach Teatru Victoria
Gliwice: „Griselda” po raz pierwszy w Polsce. Barokowa opera w ruinach Teatru Victoria
Trzebinia: Próbował uciec quadem przed policją. W trakcie pościgu uzbierał mandaty na 20 tysięcy złotych
Trzebinia: Próbował uciec quadem przed policją. W trakcie pościgu uzbierał mandaty na 20 tysięcy złotych
CBŚP rozbiło międzynarodową grupę przemytników papierosów. Straty Skarbu Państwa to blisko 370 mln zł
CBŚP rozbiło międzynarodową grupę przemytników papierosów. Straty Skarbu Państwa to blisko 370 mln zł