Forszmak jak z lubelskiej karczmy. Przygotuj tradycyjny gulasz, który zachwyci wszystkich

Forszmak lubelski to sycący gulasz, który od lat gości na stołach wschodniej Polski. Wyróżnia go połączenie mięsa, kiszonych ogórków i koncentratu pomidorowego. W karczmach lub na weselach tradycyjnie podawany jest w wydrążonym bochenku. Wtedy forszmak robi dodatkowe wrażenie.
ForszmakTradycyjny forszmak lubelski to rodzaj gęstego gulaszu z wieprzowiny w sosie z koncentratu pomidorowego i kiszonego ogórka.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | gbh007/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Forszmak - tradycyjny gulasz z Lubelszczyzny

Liczba porcji: dla 6 osób.

Zaczęło się w Biedronce. Akcja 10+10 gratis tylko do 31 października

Czas przygotowania: ok. 90 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego (np. łopatki),
  • 300 g kiełbasy wiejskiej,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 1 marchewka,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki smalcu lub oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypta papryki słodkiej lub ostrej.

Jak zrobić forszmak?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku pokrój mięso wieprzowe w kostkę. Kiełbasę i boczek pokrój w plasterki lub paski.
  2. Rozgrzej smalec w dużym garnku. Wrzuć boczek, podsmaż na rumiano, pokrojoną w półplastry marchewkę, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Dołóż mięso wieprzowe. Obsmaż z każdej strony, aby się zarumieniło. Dodaj kiełbasę.
  4. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  5. Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem przez około 50 minut, mieszając co jakiś czas.
  6. Pokrój ogórki kiszone w kostkę. Dodaj je do garnka razem z koncentratem pomidorowym. Jeśli chcesz, dopraw papryką.
  7. Gotuj forszmak jeszcze 15-20 minut, aż gulasz zgęstnieje i wszystkie składniki dobrze się połączą.
  8. Gorący forszmak przełóż do talerzy i podawaj z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kromką świeżego chleba.

Forszmak w chlebie

W podobny sposób jak żurek w chlebie podaje się forszmak. Pod koniec duszenia się mięsa przygotuj pieczywo. Odkrój górę bochenka i wydrąż miąższ tak, by powstała "miska". Możesz chwilę (3-5 minut) podpiec bochenek w piekarniku nagrzanym do 180°C. Tak, aby zawiesisty sos nie wsiąkał do chleba. Przełóż gorący forszmak do chleba i od razu podawaj.

Na koniec dodam, że forszmak lubelski jest potrawą wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 8 października 2010 roku. Ugotuj to danie, jeśli chcesz poznać kuchnię regionalną okolic Lublina. Polecam dodać, im wyrazistego smaku wlewając do sosu więcej soku z kiszonych ogórków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Lębork: Mnóstwo osób odwiedziło groby. Dziś Dzień Zaduszny
Lębork: Mnóstwo osób odwiedziło groby. Dziś Dzień Zaduszny
Łódź: Które parafie w Łodzi są najczęściej wybierane?
Łódź: Które parafie w Łodzi są najczęściej wybierane?
Bydgoszcz: Strażacy walczyli z pożarem przy ulicy Toruńskiej. Jedna osoba poszkodowana
Bydgoszcz: Strażacy walczyli z pożarem przy ulicy Toruńskiej. Jedna osoba poszkodowana
Gra Keeza Świętokrzyska Klasa Okręgowa: 13. kolejka, 2 listopada
Gra Keeza Świętokrzyska Klasa Okręgowa: 13. kolejka, 2 listopada
Folwark Berżniki: Ciało mężczyzny dryfowało przy łódce. Policjantki rzuciły się na ratunek
Folwark Berżniki: Ciało mężczyzny dryfowało przy łódce. Policjantki rzuciły się na ratunek
Warszawa: Powstanie nowy skatepark w środku uroczego parku
Warszawa: Powstanie nowy skatepark w środku uroczego parku
Warszawa: Do końca roku ma być 50 km torów porośniętych roślinnością
Warszawa: Do końca roku ma być 50 km torów porośniętych roślinnością
Łódź: Nowe lipy posadzono przy ulicy Ciołkowskiego
Łódź: Nowe lipy posadzono przy ulicy Ciołkowskiego
Inteligentne śmietniki – Inteligentne systemy monitorowania odpadów
Inteligentne śmietniki – Inteligentne systemy monitorowania odpadów
Ceny mieszkań w Polsce
Ceny mieszkań w Polsce
Bydgoszcz: Zatrucie tlenkiem węgla. Dwójka dzieci i dorosły zabrane do szpitala
Bydgoszcz: Zatrucie tlenkiem węgla. Dwójka dzieci i dorosły zabrane do szpitala
Kórnik: Pijany motocyklista przewrócił się na drodze i uciekł
Kórnik: Pijany motocyklista przewrócił się na drodze i uciekł