Forszmak jak z lubelskiej karczmy. Przygotuj tradycyjny gulasz, który zachwyci wszystkich

Forszmak lubelski to sycący gulasz, który od lat gości na stołach wschodniej Polski. Wyróżnia go połączenie mięsa, kiszonych ogórków i koncentratu pomidorowego. W karczmach lub na weselach tradycyjnie podawany jest w wydrążonym bochenku. Wtedy forszmak robi dodatkowe wrażenie.
ForszmakTradycyjny forszmak lubelski to rodzaj gęstego gulaszu z wieprzowiny w sosie z koncentratu pomidorowego i kiszonego ogórka.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | gbh007/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Forszmak - tradycyjny gulasz z Lubelszczyzny

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: ok. 90 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego (np. łopatki),
  • 300 g kiełbasy wiejskiej,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 1 marchewka,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki smalcu lub oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypta papryki słodkiej lub ostrej.

Jak zrobić forszmak?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku pokrój mięso wieprzowe w kostkę. Kiełbasę i boczek pokrój w plasterki lub paski.
  2. Rozgrzej smalec w dużym garnku. Wrzuć boczek, podsmaż na rumiano, pokrojoną w półplastry marchewkę, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Dołóż mięso wieprzowe. Obsmaż z każdej strony, aby się zarumieniło. Dodaj kiełbasę.
  4. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  5. Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem przez około 50 minut, mieszając co jakiś czas.
  6. Pokrój ogórki kiszone w kostkę. Dodaj je do garnka razem z koncentratem pomidorowym. Jeśli chcesz, dopraw papryką.
  7. Gotuj forszmak jeszcze 15-20 minut, aż gulasz zgęstnieje i wszystkie składniki dobrze się połączą.
  8. Gorący forszmak przełóż do talerzy i podawaj z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kromką świeżego chleba.

Forszmak w chlebie

W podobny sposób jak żurek w chlebie podaje się forszmak. Pod koniec duszenia się mięsa przygotuj pieczywo. Odkrój górę bochenka i wydrąż miąższ tak, by powstała "miska". Możesz chwilę (3-5 minut) podpiec bochenek w piekarniku nagrzanym do 180°C. Tak, aby zawiesisty sos nie wsiąkał do chleba. Przełóż gorący forszmak do chleba i od razu podawaj.

Na koniec dodam, że forszmak lubelski jest potrawą wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 8 października 2010 roku. Ugotuj to danie, jeśli chcesz poznać kuchnię regionalną okolic Lublina. Polecam dodać, im wyrazistego smaku wlewając do sosu więcej soku z kiszonych ogórków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Smogulec: Święto Plonów rolników z gminy Gołańcz
Smogulec: Święto Plonów rolników z gminy Gołańcz
Wypadek na trasie S8. Zderzyły się trzy samochody
Wypadek na trasie S8. Zderzyły się trzy samochody
Orlen Basket Liga. AMW Arka Gdynia pokonała Energę Czarnych Słupsk
Orlen Basket Liga. AMW Arka Gdynia pokonała Energę Czarnych Słupsk
Krotoszyn: Zakończenie lata z Radą Osiedla nr 4
Krotoszyn: Zakończenie lata z Radą Osiedla nr 4
Ścichawa: Dożynki Gminy Kluki. Rolnicy dziękowali za plony
Ścichawa: Dożynki Gminy Kluki. Rolnicy dziękowali za plony
Skoki: VIII Bieg Podkowy. Ulicami pobiegli mali i duzi
Skoki: VIII Bieg Podkowy. Ulicami pobiegli mali i duzi
Krotoszyn: Za nami festyn "Wszyscy Byliśmy Harcerzami"
Krotoszyn: Za nami festyn "Wszyscy Byliśmy Harcerzami"
Zielona Góra: Niezwykły koncert legendarnej formacji Voo Voo
Zielona Góra: Niezwykły koncert legendarnej formacji Voo Voo
47. Dni Pabianic. Było deszczowo i muzycznie
47. Dni Pabianic. Było deszczowo i muzycznie
Warszawa: 19-letni Czeczen próbował uciec policji. Nie udało mu się
Warszawa: 19-letni Czeczen próbował uciec policji. Nie udało mu się
Ostrowieczno: Dożynki gminy Dolsk 2025
Ostrowieczno: Dożynki gminy Dolsk 2025
Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa
Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa