Forszmak jak z lubelskiej karczmy. Przygotuj tradycyjny gulasz, który zachwyci wszystkich
Forszmak - tradycyjny gulasz z Lubelszczyzny
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: ok. 90 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 600 g mięsa wieprzowego (np. łopatki),
- 300 g kiełbasy wiejskiej,
- 200 g boczku wędzonego,
- 4 kiszone ogórki,
- 1 marchewka,
- 2 cebule,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki smalcu lub oleju,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie: szczypta papryki słodkiej lub ostrej.
Jak zrobić forszmak?
Sposób przygotowania:
- Na początku pokrój mięso wieprzowe w kostkę. Kiełbasę i boczek pokrój w plasterki lub paski.
- Rozgrzej smalec w dużym garnku. Wrzuć boczek, podsmaż na rumiano, pokrojoną w półplastry marchewkę, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż, aż się zeszkli.
- Dołóż mięso wieprzowe. Obsmaż z każdej strony, aby się zarumieniło. Dodaj kiełbasę.
- Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem przez około 50 minut, mieszając co jakiś czas.
- Pokrój ogórki kiszone w kostkę. Dodaj je do garnka razem z koncentratem pomidorowym. Jeśli chcesz, dopraw papryką.
- Gotuj forszmak jeszcze 15-20 minut, aż gulasz zgęstnieje i wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Gorący forszmak przełóż do talerzy i podawaj z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kromką świeżego chleba.
Forszmak w chlebie
W podobny sposób jak żurek w chlebie podaje się forszmak. Pod koniec duszenia się mięsa przygotuj pieczywo. Odkrój górę bochenka i wydrąż miąższ tak, by powstała "miska". Możesz chwilę (3-5 minut) podpiec bochenek w piekarniku nagrzanym do 180°C. Tak, aby zawiesisty sos nie wsiąkał do chleba. Przełóż gorący forszmak do chleba i od razu podawaj.
Na koniec dodam, że forszmak lubelski jest potrawą wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 8 października 2010 roku. Ugotuj to danie, jeśli chcesz poznać kuchnię regionalną okolic Lublina. Polecam dodać, im wyrazistego smaku wlewając do sosu więcej soku z kiszonych ogórków. Smacznego!