Gotuj po francusku. Rozsmakuj się w przepisie na zupę cebulową
Poczuj się jak w Paryżu, nie wychodząc z domu. Zrób zupę cebulową w nowym, zaskakującym wydaniu. Ten rozgrzewający i sycący obiad z kurczakiem to idealny pomysł na chłodny dzień. Przepis poleca autorka strony Plate by Kate, blogerka kulinarna Katarzyna Nowicka.
W tym artykule:
We Francji zjecie zupę cebulową dosłownie wszędzie. Z potrawy francuskiej biedoty serwowanej w gospodach awansowała do pozycji klasyka i jest dziś obowiązkowym elementem życia towarzyskiego. Paryżanie jedzą ją zwykle nad ranem, po wyjściu z imprezy lub teatru.
Francuzi lubią opowiadać, że zupę wynalazł król Ludwik XV. Po całym dniu polowań głodny i zmęczony zatrzymał się na noc w domku myśliwskim. Spiżarnia okazała się niemal pusta - na półkach znalazł jedynie cebulę, masło i szampana. Zamiast wypić trunek z bąbelkami ugotował na nim zupę, a efekt okazał się pyszny.
Przepis na zupę cebulową
Porcja dla 4 osób
Przygotowanie 10 minut.
Czas gotowania: 1 godzina.
Składniki:
- 4 uda lub piersi z kurczaka bez skóry,
- 4 cebule średnie,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- 1/4 szklanki koniaku opcjonalnie,
- 2 szklanki bulionu wołowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 50 g tartego sera żółtego,
- 1 szczypta tymianku,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- posiekana natka pietruszki.
Jak zrobić zupę cebulową z kurczakiem?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kurczaka oprósz solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
- Na patelnię dodaj pozostałe masło klarowane. Wrzuć cebulę. Smaż około 20-25 minut często mieszając, do momentu, aż cebula się zarumieni i zacznie karmelizować. Wlej białe wino i koniak. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 4-5 minut, by alkohol wyparował.
- Dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej bulion wołowy, dodaj tymianek i cukier. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 8-10 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Wyłącz palnik. Do sosu włóż kurczaka i posyp go serem.
- Patelnię umieść w piekarniku. Piecz 20-25 minut. Ser powinien się stopić i zarumienić. Podawaj posypane natką pietruszki.
Zupa do zadań specjalnych
Moja wersja słynnej francuskiej zupy, zupa cebulowa z kurczakiem to to danie obiadowe. Lista składników jest krótka i nie może na niej zabraknąć cebuli. Znana od wieków jest znakomitym źródłem witamin. Żeglarze zabierali na pokład statków worki cebuli, bo była w stanie przetrwać wielomiesięczną podróż, a dzięki zawartości witaminy C chroniła marynarzy przed wyniszczającym szkorbutem. Medycyna ludowa poleca wywar z cebuli na choroby reumatyczne, syrop z cebuli przy przeziębieniach, wąchanie surowej cebuli by odkazić nos przy katarze i chorobach dróg oddechowych. A co najważniejsze - cebula jest po prostu pyszna.
Zupę cebulową z kurczakiem zrobisz na jednej patelni, ale musi to być patelnia, którą można wstawić do piekarnika. Wybierz zwykłą, żółtą cebulę. Potrzebujesz też alkoholu - możesz użyć szampana jak król Ludwik XIV, ale wystarczy wino i koniak. Jeśli będą ją jeść najmłodsi, możesz w ogóle pominąć alkohol.
Do zupy cebulowej z kurczakiem możesz użyć piersi albo udek (nie pałeczek). Powinieneś zaopatrzyć się również w ser, którego w klasycznym przepisie nie może zabraknąć. Powinien to być gruyere, ale dostać go w naszych sklepach łatwo nie jest, dlatego ja zastępuję do polskim serem Bursztyn albo dobrej jakości masdamerem. Zupę cebulową z kurczakiem podaję z grzankami z bagietki. Do tego kieliszek wina i obiad w paryskim stylu gotowy!