Jak ugotować ryż? Prosty przewodnik do różnych rodzajów

Ryż to jeden z najczęściej wybieranych produktów zbożowych na świecie. Powstaje z nasion ryżu siewnego, a jego różnorodność zaskakuje, ponieważ można spotkać nie tylko klasyczne odmiany, jak biały, jaśminowy, basmati czy brązowy czy ale też mniej znane, takie jak ryż czarny, czerwony czy arborio. Co ciekawe, mianem „ryżu” określa się również rośliny niezwiązane bezpośrednio z ryżem siewnym, np. dziki ryż (zizania wodna) czy komosę ryżową, która botanicznie nie jest zbożem, ale świetnie imituje jego właściwości.
Ugotowany ryż.Ugotowany ryż.
Domi Zaremba

Gotowanie ryżu wymaga znajomości kilku zasad. Czas i sposób przygotowania zależą od rodzaju. Ryż biały zwykle gotuje się około 10–15 minut, natomiast pełnoziarniste i mniej przetworzone wersje potrzebują więcej czasu, nawet do 40 minut. W zależności od proporcji wody i sposobu gotowania można uzyskać efekt sypki lub bardziej kleisty, idealny np. do sushi czy risotto.

Ryż jest świetną bazą sycących dań lub dodatkiem do warzyw, mięs, ryb, a nawet deserów. W wersji słodkiej świetnie komponuje się z owocami, cynamonem, mlekiem czy orzechami. To też podstawowy składnik wielu kuchni świata, od azjatyckiej, przez indyjską, po meksykańską i śródziemnomorską.

Sprzedaje setki aut miesięcznie. Zdradza, na czym zarabia dealer

Pod względem odżywczym ryż jest źródłem węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, a także minerałów takich jak magnez, mangan, selen i miedź. Warto jednak pamiętać, że ryż pełnoziarnisty zawiera znacznie więcej składników mineralnych i błonnika niż jego biały odpowiednik, dlatego warto regularnie sięgać po jego różne odmiany.Jak ugotować ryż? Poznaj prosty przepis na gotowanie ryżu!

Składniki na 1 porcję ryżu:

  • Ryż
  • Woda – około 150-250 gramów na 100 gramów suchego ryżu w zależności od rodzaju
  • Sól

Przygotowanie ryżu:

Jak ugotować ryż?
Płuczę ryż i wlewam wodę do garnka.

Krok 1: Wlej wodę do garnka. Jeśli gotujesz ryż luzem, zachowaj proporcję około 1,5–2,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu (mniej wody da efekt sypkiego ryżu, a więcej powoduje, że będzie bardziej zwarty). W przypadku ryżu w woreczkach, wody powinno być znacznie więcej, czyli tyle, aby woreczek swobodnie pływał i był całkowicie zanurzony. Dodaj około 1/3–1/2 łyżeczki soli. Jeśli zależy Ci na sypkiej konsystencji, przepłucz ryż dokładnie przed gotowaniem. Możesz zrobić to pod bieżącą zimną wodą na sitku lub zalać go w naczyniu i kilka razy odlać wodę, aż stanie się przejrzysta.

Jak ugotować ryż?
Umieszczam ryż w garnku.
Jak ugotować ryż?
Umieszczam ryż w garnku.

Krok 2: Jeśli zależy Ci na ryżu bardziej kleistym, wsyp go do zimnej, lekko osolonej wody i zagotuj razem z nią. Wtedy skrobia będzie uwalniać się stopniowo, co da bardziej miękki i wilgotny efekt. Jeśli wolisz ryż sypki, wrzuć wcześniej wypłukane ziarna bezpośrednio do wrzątku (lub zanurz woreczek), a dzięki temu szybkie ścięcie zewnętrznej warstwy spowoduje, że ziarenka pozostaną bardziej zwarte. W przypadku ryżu gotowanego luzem, przez pierwsze minuty kilka razy zamieszaj, by ziarna nie przywarły do dna. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Czas gotowania zależy od rodzaju i długości ziaren: oczyszczony (np. biały, jaśminowy) zwykle potrzebuje 10–20 minut, średnioziarnisty (np. arborio, czarny) 20–30 minut, a nieoczyszczony, długoziarnisty (np. brązowy, czerwony) 30–40 minut. Najlepiej kierować się czasem podanym na opakowaniu.

Jak ugotować ryż?
Wyciągam ryż z wody.

Krok 4: Jeśli gotujesz ryż w woreczku, po upływie zalecanego czasu odcedź go na sitku lub ostrożnie wyjmij z garnka, a następnie rozetnij opakowanie. W przypadku ryżu gotowanego luzem, gdy ziarna staną się miękkie, zdejmij garnek z ognia. Po chwili uchyl pokrywkę i delikatnie przemieszaj ryż, aby oddzielić go od dna. Woda powinna zostać całkowicie wchłonięta, a jeśli coś zostanie, po prostu ją odlej.

Jak ugotować ryż?
Ugotowany ryż.

Krok 5: Ryż przełóż do wygodnego naczynia lub od razu połącz z pozostałymi składnikami posiłku. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Toruń: Miasto ma swój świąteczny tramwaj. Na torach aż do Trzech Króli
Toruń: Miasto ma swój świąteczny tramwaj. Na torach aż do Trzech Króli
Sandomierz: Mikołajkowa rywalizacja karateków. 340 osób wzięło udział
Sandomierz: Mikołajkowa rywalizacja karateków. 340 osób wzięło udział
Dolnośląskie: Poszukiwani za oszustwa, alkohol i niepłacenie alimentów
Dolnośląskie: Poszukiwani za oszustwa, alkohol i niepłacenie alimentów
Władysław Łokietek. Fakty i mity o wyglądzie króla
Władysław Łokietek. Fakty i mity o wyglądzie króla
Wasilków: Plaża pełna morsów na mikołajkowy start sezonu
Wasilków: Plaża pełna morsów na mikołajkowy start sezonu
Andegawenki. Kobiety, które miały rządzić Europą
Andegawenki. Kobiety, które miały rządzić Europą
Katowice: Nowoczesny gmach Biblioteki Śląskiej wciąż zachwyca
Katowice: Nowoczesny gmach Biblioteki Śląskiej wciąż zachwyca
Nowy Tomyśl: Jarmark Świąteczny oficjalnie otwarty
Nowy Tomyśl: Jarmark Świąteczny oficjalnie otwarty
Zakopane: Mikołaj w góralskiej dorożce! Powitały go tłumy
Zakopane: Mikołaj w góralskiej dorożce! Powitały go tłumy
Kraków: Święty Mikołaj odwiedził wiślackie dzieci. Wiele atrakcji
Kraków: Święty Mikołaj odwiedził wiślackie dzieci. Wiele atrakcji
Bydgoszcz: Mikołaj wybrał pociąg. Kolejowe Mikołajki na dworcu PKP
Bydgoszcz: Mikołaj wybrał pociąg. Kolejowe Mikołajki na dworcu PKP
Tarnów: Lokalne specjały i bożonarodzeniowe ozdoby na Dniu Kupca
Tarnów: Lokalne specjały i bożonarodzeniowe ozdoby na Dniu Kupca
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯