Jak ugotować ryż? Prosty przewodnik do różnych rodzajów

Ryż to jeden z najczęściej wybieranych produktów zbożowych na świecie. Powstaje z nasion ryżu siewnego, a jego różnorodność zaskakuje, ponieważ można spotkać nie tylko klasyczne odmiany, jak biały, jaśminowy, basmati czy brązowy czy ale też mniej znane, takie jak ryż czarny, czerwony czy arborio. Co ciekawe, mianem „ryżu” określa się również rośliny niezwiązane bezpośrednio z ryżem siewnym, np. dziki ryż (zizania wodna) czy komosę ryżową, która botanicznie nie jest zbożem, ale świetnie imituje jego właściwości.
Ugotowany ryż.Ugotowany ryż.
Domi Zaremba

Gotowanie ryżu wymaga znajomości kilku zasad. Czas i sposób przygotowania zależą od rodzaju. Ryż biały zwykle gotuje się około 10–15 minut, natomiast pełnoziarniste i mniej przetworzone wersje potrzebują więcej czasu, nawet do 40 minut. W zależności od proporcji wody i sposobu gotowania można uzyskać efekt sypki lub bardziej kleisty, idealny np. do sushi czy risotto.

Ryż jest świetną bazą sycących dań lub dodatkiem do warzyw, mięs, ryb, a nawet deserów. W wersji słodkiej świetnie komponuje się z owocami, cynamonem, mlekiem czy orzechami. To też podstawowy składnik wielu kuchni świata, od azjatyckiej, przez indyjską, po meksykańską i śródziemnomorską.

Pod względem odżywczym ryż jest źródłem węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, a także minerałów takich jak magnez, mangan, selen i miedź. Warto jednak pamiętać, że ryż pełnoziarnisty zawiera znacznie więcej składników mineralnych i błonnika niż jego biały odpowiednik, dlatego warto regularnie sięgać po jego różne odmiany.Jak ugotować ryż? Poznaj prosty przepis na gotowanie ryżu!

Składniki na 1 porcję ryżu:

  • Ryż
  • Woda – około 150-250 gramów na 100 gramów suchego ryżu w zależności od rodzaju
  • Sól

Przygotowanie ryżu:

Jak ugotować ryż?
Płuczę ryż i wlewam wodę do garnka.

Krok 1: Wlej wodę do garnka. Jeśli gotujesz ryż luzem, zachowaj proporcję około 1,5–2,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu (mniej wody da efekt sypkiego ryżu, a więcej powoduje, że będzie bardziej zwarty). W przypadku ryżu w woreczkach, wody powinno być znacznie więcej, czyli tyle, aby woreczek swobodnie pływał i był całkowicie zanurzony. Dodaj około 1/3–1/2 łyżeczki soli. Jeśli zależy Ci na sypkiej konsystencji, przepłucz ryż dokładnie przed gotowaniem. Możesz zrobić to pod bieżącą zimną wodą na sitku lub zalać go w naczyniu i kilka razy odlać wodę, aż stanie się przejrzysta.

Jak ugotować ryż?
Umieszczam ryż w garnku.
Jak ugotować ryż?
Umieszczam ryż w garnku.

Krok 2: Jeśli zależy Ci na ryżu bardziej kleistym, wsyp go do zimnej, lekko osolonej wody i zagotuj razem z nią. Wtedy skrobia będzie uwalniać się stopniowo, co da bardziej miękki i wilgotny efekt. Jeśli wolisz ryż sypki, wrzuć wcześniej wypłukane ziarna bezpośrednio do wrzątku (lub zanurz woreczek), a dzięki temu szybkie ścięcie zewnętrznej warstwy spowoduje, że ziarenka pozostaną bardziej zwarte. W przypadku ryżu gotowanego luzem, przez pierwsze minuty kilka razy zamieszaj, by ziarna nie przywarły do dna. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Czas gotowania zależy od rodzaju i długości ziaren: oczyszczony (np. biały, jaśminowy) zwykle potrzebuje 10–20 minut, średnioziarnisty (np. arborio, czarny) 20–30 minut, a nieoczyszczony, długoziarnisty (np. brązowy, czerwony) 30–40 minut. Najlepiej kierować się czasem podanym na opakowaniu.

Jak ugotować ryż?
Wyciągam ryż z wody.

Krok 4: Jeśli gotujesz ryż w woreczku, po upływie zalecanego czasu odcedź go na sitku lub ostrożnie wyjmij z garnka, a następnie rozetnij opakowanie. W przypadku ryżu gotowanego luzem, gdy ziarna staną się miękkie, zdejmij garnek z ognia. Po chwili uchyl pokrywkę i delikatnie przemieszaj ryż, aby oddzielić go od dna. Woda powinna zostać całkowicie wchłonięta, a jeśli coś zostanie, po prostu ją odlej.

Jak ugotować ryż?
Ugotowany ryż.

Krok 5: Ryż przełóż do wygodnego naczynia lub od razu połącz z pozostałymi składnikami posiłku. 

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kielce: Koncert Levente Kuzma w bazylice katedralnej
Kielce: Koncert Levente Kuzma w bazylice katedralnej
Nowe Strącze: Ukradł samochód, a potem porzucił go w polu
Nowe Strącze: Ukradł samochód, a potem porzucił go w polu
Talar: Samochód wpadł do stawu. Na jezdnię wbiegła sarna
Talar: Samochód wpadł do stawu. Na jezdnię wbiegła sarna
Da Ponte Opera Festival: Mariana Poltorak jako Donna Elvira
Da Ponte Opera Festival: Mariana Poltorak jako Donna Elvira
Czasem słońce czasem deszcz, czyli zmienny weekend w Międzyzdrojach
Czasem słońce czasem deszcz, czyli zmienny weekend w Międzyzdrojach
Szczecin: Bazylika Archikatedralna. Gotycka perła z tarasem widokowym
Szczecin: Bazylika Archikatedralna. Gotycka perła z tarasem widokowym
Wrocław: Ulice Drzewieckiego i Bajana wciąż rozkopane. Kiedy koniec remontów?
Wrocław: Ulice Drzewieckiego i Bajana wciąż rozkopane. Kiedy koniec remontów?
Kielce: Finałowy koncert Kapeli Podwórkowej SCYZORY w Wojewódzkim Domu Kultury zakończył letni cykl spotkań muzycznych
Kielce: Finałowy koncert Kapeli Podwórkowej SCYZORY w Wojewódzkim Domu Kultury zakończył letni cykl spotkań muzycznych
Warszawa: Ciężarówka spadła z nasypu na węźle Opacz. Droga zablokowana
Warszawa: Ciężarówka spadła z nasypu na węźle Opacz. Droga zablokowana
Radom: Uliczka Tradycji. Wystąpił zespół Warszawskie Combo Taneczne
Radom: Uliczka Tradycji. Wystąpił zespół Warszawskie Combo Taneczne
Radom: Uliczka Tradycji. Rynek cofnął się w czasie podczas pokazu mody z lat 20. i 30. XX wieku
Radom: Uliczka Tradycji. Rynek cofnął się w czasie podczas pokazu mody z lat 20. i 30. XX wieku
Wrocław: Wyjątkowa Giełda Minerałów pod Platanami. Unikatowe minerały, skamieniałości i ręcznie robiona biżuteria
Wrocław: Wyjątkowa Giełda Minerałów pod Platanami. Unikatowe minerały, skamieniałości i ręcznie robiona biżuteria