Jak zrobić ogórki małosolne? Poznaj przepis babci

Ogórki małosolne przygotowane własnoręcznie są najsmaczniejsze. Ich zrobienie wcale nie sprawia kłopotu, ale warto wiedzieć, jakich błędów unikać. Źle dobrane przyprawy czy nieodpowiednia zalewa mogą całkowicie popsuć ich smak. Proponuję ci sprawdzony przepis na najlepsze, chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne. Będą świetnym dodatkiem do sałatek, dań z grilla czy kanapek. Przekonaj się i wypróbuj przepis.

Najlepsze ogórki małosolnePrzygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach i wiedzieć jakich błędów unikać, by wyszły aromatyczne i chrupiące. Zobacz na kolejnych zdjęciach popularne błędy przy wykonaniu ogórków małosolnych.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | AnjelaGr / gettyimages.com
A. Daniluk, K. Puczyńska
Ogórki małosolne
Smacznego! © GettyImages.com | OlgaLepeshkina/Getty Images 

Najlepsze ogórki małosolne

Ogórki małosolne to prawdziwy przysmak. Niestety przy ich przygotowywaniu często zdarza się popełnić kilka błędów. Mogą wyjść przesolone, niedosolone, przekwaszone lub puste w środku i niesmaczne. Niech cię to jednak nie zniechęci. Z naszymi wskazówkami i przepisem, z pewnością zrobisz pyszne, chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne.
Zobacz poniżej tradycyjny przepis, a także sprawdź w galerii, jakich błędów unikać przy robieniu ogórków małosolnych.

Przepis na ogórki małosolne — przepis babci

Czas przygotowania: ok. 15 minut + moczenie ogórków: ok. 3 godziny
Poziom trudności: łatwy

Składniki:









  • 3 kg ogórków,
  • ok. 3 l wody,
  • 3 łyżki soli,
  • korzeń chrzanu ok. 10 cm,
  • 6 ząbków czosnków,
  • pęczek kwiatostanu kopru,
  • 2 liście laurowe.

Jak zrobić dobre ogórki małosolne?

Sposób przygotowania:











  1. Przygotowanie ogórków zaczęłam od umycia i wyparzenia słoika.
  2. Ogórki dokładnie umyłam, zalałam zimną wodą i pozostawiłam na ok. 3 godziny.
  3. Obrałam korzeń chrzanu i pokroiłam go w słupki.
  4. Przepłukałam czosnek i gałązki kopru.
  5. Odcedziłam ogórki, odcięłam ich końce.
  6. W naczyniu ułożyłam część kopru, chrzanu, czosnku i listek laurowy, na to położyłam część ogórków.
  7. Gdy wszystkie przyprawy i ogórki znalazły się w naczyniu, przygotowałam zalewę do ogórków: we wrzącej wodzie rozpuściłam sól, wymieszałam, przestudziłam i zalałam ogórki, tak by woda je dokładnie przykryła.
  8. Zakręciłam słoik i odstawiłam.
  9. Ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.

Ile soli do ogórków małosolnych?

Aromatyczne i chrupiące ogórki małosolne stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa z grilla. Można podać je także jako przekąskę. Bardzo ważne w przygotowaniu ogórków jest zrobienie odpowiedniej zalewy.
Zasada jest prosta: na 1 litr wody należy dać 1 łyżkę soli.
Niewątpliwie ogórki małosolne to przysmak popularny w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ogórków gruntowych, słonej zalewy oraz przypraw:






  • kopru, najlepiej z kwiatostanem,
  • korzenia chrzanu,
  • czosnku,
  • liści laurowych.

Ogórki małosolne — właściwości zdrowotne

Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit.

Mają nieoceniony wpływ na poprawę naszej odporności. Ogórki małosolne dzięki fermentacji stają się naturalnym probiotykiem.

Ogórki małosolne zawierają:










  • witaminy z grupy B,
  • witaminy C, A, K, E,
  • acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi,
  • bakterie probiotyczne,
  • kwas mlekowy,
  • wapń,
  • potas,
  • magnez.

Wybrane dla Ciebie

Skoczów: Pijany kierowca prowadził potężny dźwig
Skoczów: Pijany kierowca prowadził potężny dźwig
Kazanów: Obchody 86. rocznicy bitwy pod Kazanowem
Kazanów: Obchody 86. rocznicy bitwy pod Kazanowem
Poznań: Nowa hala sportowa z lodowiskiem na Chwiałce gotowa
Poznań: Nowa hala sportowa z lodowiskiem na Chwiałce gotowa
Skaryszew: Ponad 150 osób wzięło udział w II Rajdzie do Bunkra
Skaryszew: Ponad 150 osób wzięło udział w II Rajdzie do Bunkra
Kraków: W sobotę wielki korowód i widowisko "Kronika Polska 1025-2025"
Kraków: W sobotę wielki korowód i widowisko "Kronika Polska 1025-2025"
Gulcz: Tragiczny wypadek na moście. Nie żyje 50-latek
Gulcz: Tragiczny wypadek na moście. Nie żyje 50-latek
Dolny Śląsk: Nowy szlak turystyczny połączy region z Saksonią
Dolny Śląsk: Nowy szlak turystyczny połączy region z Saksonią
Skorzęcin: OW Skorzęcin zakończył sezon. Podziękowania dla ratowników
Skorzęcin: OW Skorzęcin zakończył sezon. Podziękowania dla ratowników
Warszawa: Groźna kolizja. Taksówka zderzyła się z autem osobowym
Warszawa: Groźna kolizja. Taksówka zderzyła się z autem osobowym
Wszystko wygląda jak AI. Szef OpenAI: "Social media zalały boty"
Wszystko wygląda jak AI. Szef OpenAI: "Social media zalały boty"
Warszawa: Utrudnienia dla kierowców. MPWiK zamyka ulicę na Białołęce
Warszawa: Utrudnienia dla kierowców. MPWiK zamyka ulicę na Białołęce
Szczecin: Dyrektor instytut zatrzymany przez CBA. W tle łapówka
Szczecin: Dyrektor instytut zatrzymany przez CBA. W tle łapówka