Kurki marynowane. Przepis siostry Anastazji

Marzy ci się smak jesieni zamknięty w słoiku? Odkryj niezawodny przepis na marynowane kurki siostry Anastazji, który jest prosty, szybki i gwarantuje sukces. Wystarczy godzina, abyś mógł cieszyć się smakiem pysznych grzybów przez cały rok.
Kurki marynowane siostry AnastazjiiKurki marynowane siostry Anastazji to przetwory pachnące gorczycą i zielem angielskim.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | mholka/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Kurki marynowane siostry Anastazji - przepis na zimę

Liczba porcji: 5 słoików po 300 ml.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg kurek,
  • 1/2 l wody,
  • 1/4 octu winnego 6 procent,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1-2 listki laurowe.

Jak zrobić kulki marynowane?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku oczyść dokładnie kurki.
  2. Czy kurki trzeba gotować przed marynowaniem? - tak. Wrzuć je do wrzątku z 2 łyżkami soli i gotuj 10 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
  3. Następnie odcedź, przelej zimną wodą.
  4. Kurki przełóż do słoika.
  5. Jak zrobić zalewę octową do kurek? Z wody, octu, cukru i pozostałych składników przygotuj zalewę. Wlej do garnka i zagotuj.
  6. Gorącą zalewę wlej do słoików z kurkami.
  7. Kurki marynowane siostry Anastazji energicznie, ale ostrożnie zakręć nakrętką od słoika.
  8. Na koniec kurki w occie pasteryzuj przez 20 minut.

Kurki marynowane - do czego podawać

Domowe kurki marynowane siostry Anastazji możesz podawać jako dodatek do jesiennych kanapek, jeść z wędlinami, podawać do deski serów, mięs na zimno lub jako składnik sałatek. Sprawdzą się także jako dodatek w sosie tatarskim. Możesz podawać je także jako rodzaj zakąski lub jako składnik koreczków na elegancką imprezę.      

Przepis zainspirowany jest recepturą z książki "Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne" autorstwa siostry Anastazji opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Wybrane dla Ciebie

Gorzów: Roztrzaskał renault o słup sygnalizatora
Gorzów: Roztrzaskał renault o słup sygnalizatora
Co warto mieć w diecie, by zadbać o sprawny wzrok?
Co warto mieć w diecie, by zadbać o sprawny wzrok?
Białogard: Obywatelskie zatrzymanie pijanego kierowcy. Wydmuchał dwa promile i trafił do aresztu
Białogard: Obywatelskie zatrzymanie pijanego kierowcy. Wydmuchał dwa promile i trafił do aresztu
Świecie: Kibice na meczu Wda Świecie - Elana Toruń. Zobaczcie zdjęcia
Świecie: Kibice na meczu Wda Świecie - Elana Toruń. Zobaczcie zdjęcia
Zblewo: Niecodzienny widok! Przez urzędem i ośrodkiem kultury stanęły maszyny rolnicze! To wszystko z okazji dożynek Gminno-Parafialnych
Zblewo: Niecodzienny widok! Przez urzędem i ośrodkiem kultury stanęły maszyny rolnicze! To wszystko z okazji dożynek Gminno-Parafialnych
STS Sanok bez szans w starciu z Unią Oświęcim
STS Sanok bez szans w starciu z Unią Oświęcim
Krosno: Wypadek na DK19 w Rogach pod miastem - droga zablokowana
Krosno: Wypadek na DK19 w Rogach pod miastem - droga zablokowana
Zblewo: Świętowali dożynki pod ośrodkiem kultury
Zblewo: Świętowali dożynki pod ośrodkiem kultury
Krasnystaw: 29-letni recydywista wyciągnął w banku nóż i zaczął grozić jednemu z klientów
Krasnystaw: 29-letni recydywista wyciągnął w banku nóż i zaczął grozić jednemu z klientów
Kielce: Ostatni dzień GeoFestiwalu na Kadzielni pełen atrakcji mimo deszczu
Kielce: Ostatni dzień GeoFestiwalu na Kadzielni pełen atrakcji mimo deszczu
Niekłań Wielki: Historyczny spacer po miejscowości
Niekłań Wielki: Historyczny spacer po miejscowości
Tokarnia: Pierwszy Świętokrzyski Festiwal Kultury Ludowej. Tradycja, współczesność i spotkania z literaturą
Tokarnia: Pierwszy Świętokrzyski Festiwal Kultury Ludowej. Tradycja, współczesność i spotkania z literaturą