Kurki marynowane. Przepis siostry Anastazji
Marzy ci się smak jesieni zamknięty w słoiku? Odkryj niezawodny przepis na marynowane kurki siostry Anastazji, który jest prosty, szybki i gwarantuje sukces. Wystarczy godzina, abyś mógł cieszyć się smakiem pysznych grzybów przez cały rok.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | mholka/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Kurki marynowane siostry Anastazji - przepis na zimę
Liczba porcji: 5 słoików po 300 ml.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg kurek,
- 1/2 l wody,
- 1/4 octu winnego 6 procent,
- 1-2 łyżki cukru,
- 1 płaska łyżka soli,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1-2 listki laurowe.
Jak zrobić kulki marynowane?
Sposób przygotowania:
- Na początku oczyść dokładnie kurki.
- Czy kurki trzeba gotować przed marynowaniem? - tak. Wrzuć je do wrzątku z 2 łyżkami soli i gotuj 10 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Następnie odcedź, przelej zimną wodą.
- Kurki przełóż do słoika.
- Jak zrobić zalewę octową do kurek? Z wody, octu, cukru i pozostałych składników przygotuj zalewę. Wlej do garnka i zagotuj.
- Gorącą zalewę wlej do słoików z kurkami.
- Kurki marynowane siostry Anastazji energicznie, ale ostrożnie zakręć nakrętką od słoika.
- Na koniec kurki w occie pasteryzuj przez 20 minut.
Kurki marynowane - do czego podawać
Domowe kurki marynowane siostry Anastazji możesz podawać jako dodatek do jesiennych kanapek, jeść z wędlinami, podawać do deski serów, mięs na zimno lub jako składnik sałatek. Sprawdzą się także jako dodatek w sosie tatarskim. Możesz podawać je także jako rodzaj zakąski lub jako składnik koreczków na elegancką imprezę.
Przepis zainspirowany jest recepturą z książki "Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne" autorstwa siostry Anastazji opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.