Małosolne ogórki wychodzą miękkie? Chodzi o jeden istotny szczegół

Twoje ogórki małosolne wychodzą miękkie zamiast chrupiących? Winowajcą często nie jest przepis, a jeden drobny szczegół, o którym zapomina wiele osób. Zobacz, co zrobić, by ogórki zawsze wychodziły idealne – jędrne, aromatyczne i tak chrupiące, że przyjemnie stawiają zębom opór. Już nigdy nie będziesz musieć udawać, że „miękkie też są dobre”.
Three semi-pickled cucumbers (a traditional delicacy from New York City)Ten błąd popełnia niemal każdy. Ogórki małosolne tracą przez to chrupkość.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Image Professionals GmbH/Getty Images
Gabriela Fedyk

Dlaczego ogórki małosolne wychodzą miękkie? 1 błąd psuje cały efekt

Ogórki małosolne kojarzą się z latem i są jednym z popularniejszych dodatków do kanapek, obiadu, sałatek czy chłodników. Ich przygotowanie może wydawać się banalnie proste, jednak w praktyce bywa różnie. Jedna niepozorna pomyłka może sprawić, że zamiast jędrnych, chrupiących ogórków, wyjdzie nam smutna, miękka wersja bez wyrazu. Dlaczego tak się dzieje? Czas rozwiązać tę kiszoną zagadkę.

Choć ogórki małosolne tylko lekko fermentują, a bazują głównie na procesie marynowania w słonej wodzie, to zasługują na odrobinę uwagi. Zwłaszcza że potrzebują zaledwie kilku dni (a czasem nawet tylko jednej doby!), by nadawały się do jedzenia. Przepis na ogórki małosolne jest szybki, prosty i… czasem z rozczarowującym finałem. Ale nawet najprostsze przepisy rządzą się swoimi zasadami – a ogórki nie wybaczają błędów. Zwłaszcza jednego. Chodzi o… wodę.

Problemem może być chlor. Dodawany do kranówki, by ją dezynfekować, jednak dla ogórków małosolnych oznacza jedno: koniec fermentacji i miękkość zamiast chrupkości.

Jak zrobić ogórki małosolne, żeby były twarde?

W wielu przepisach na idealne ogórki małosolne przeczytasz o proporcji 1:1:1 – czyli 1 łyżka soli na 1 litr wody na 1 kg ogórków. Wszystkie składniki i proporcje są ważne, ale to, jakiej wody użyjesz, ma kluczowe znaczenie. Jak zatem uratować ogórki przed klapą?

Zanim wlejesz wodę do słoika, zastosuj tych kilka kroków:

  1. Odstaw wodę na kilka godzin – w ten sposób chlor w naturalny sposób odparuje.
  2. Przefiltruj wodę – najprostszym sposobem na to jest użycie dzbanka z filtrem.
  3. Zagotuj i ostudź – to ostateczny cios dla chloru.

Jeśli w twojej wodzie z kranu stężenie chloru jest naprawdę wysokie, sięgnij po wodę źródlaną z butelki. Warto – szczególnie jeśli marzą ci się ogórki idealne.

Jak zrobić dobre małosolne ogórki? Szczegóły, które robią różnicę

Jeżeli chcesz, żeby twoje ogórki małosolne wyszły idealne – chrupiące, pachnące i lekko kwaśne – pamiętaj o kilku podstawowych zasadach:

  • Najlepiej wybierać świeże, drobne ogórki gruntowe.
  • Umyj je dokładnie, odetnij końcówki i układaj ciasno w słoiku pionowo.
  • Do zalewy wystarczy litr przegotowanej, ostudzonej wody i płaska łyżka soli.
  • Do tego klasyczne dodatki: koper, czosnek, chrzan, opcjonalnie liść laurowy i ziele angielskie.
  • Ogórki muszą być całkowicie zanurzone w zalewie – warto je dociążyć, np. talerzykiem.

Po 2-3 dniach w temperaturze pokojowej będą gotowe – chrupiące, soczyste i jędrne jak marzenie.

Wybrane dla Ciebie

Rzeszów: Barwna niedziela z Kołami Gospodyń Wiejskich
Rzeszów: Barwna niedziela z Kołami Gospodyń Wiejskich
Karkonosze pod wodzą Dominika Nowaka zakończyły serię sparingów. W strugach deszczu podejmowali Polonię Nysa
Karkonosze pod wodzą Dominika Nowaka zakończyły serię sparingów. W strugach deszczu podejmowali Polonię Nysa
Kraków: Unikalna ceramika, własnoręcznie wykonana biżuteria, plakaty i nie tylko! Targi Unikatów na Hali Lipowej trwają w najlepsze
Kraków: Unikalna ceramika, własnoręcznie wykonana biżuteria, plakaty i nie tylko! Targi Unikatów na Hali Lipowej trwają w najlepsze
Olkusz: Pijany pacjent uderzył ratownika i groził personelowi szpitala
Olkusz: Pijany pacjent uderzył ratownika i groził personelowi szpitala
Słupsk: Średniowieczne święto historii i kultury
Słupsk: Średniowieczne święto historii i kultury
Rzeszów: Karpacki Festiwal Wina zakończony. Niedziela pełna smaku, relaksu i rekordów
Rzeszów: Karpacki Festiwal Wina zakończony. Niedziela pełna smaku, relaksu i rekordów
Niż genueński dotarł nad region radomski. Groźne burze i ulewy. Są ostrzeżenia i alert RCB
Niż genueński dotarł nad region radomski. Groźne burze i ulewy. Są ostrzeżenia i alert RCB
Człuchów lawendową stolicą kraju. Fantastyczny jarmark bez grama chińszczyzny
Człuchów lawendową stolicą kraju. Fantastyczny jarmark bez grama chińszczyzny
Katowice: Poznaliśmy datę IX Śląskiego Festiwalu Nauki
Katowice: Poznaliśmy datę IX Śląskiego Festiwalu Nauki
Wągrowiec Aktywny Nocą. Za nami 12 edycja sportowego wydarzenia
Wągrowiec Aktywny Nocą. Za nami 12 edycja sportowego wydarzenia
Gliwice: Ruszyła budowa gigantycznej farmy solarnej. "Będzie miała 37 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni". Koszt? Prawie pół miliarda
Gliwice: Ruszyła budowa gigantycznej farmy solarnej. "Będzie miała 37 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni". Koszt? Prawie pół miliarda
Niebezpieczny pożar na A1 w powiecie tarnogórskim! Samochód osobowy stanął w płomieniach
Niebezpieczny pożar na A1 w powiecie tarnogórskim! Samochód osobowy stanął w płomieniach