Mirabelki to witaminowy hit. Nie daj się im zmarnować
Czy mirabelki są zdrowe? Doceń ich właściwości
Wiele osób zastanawia się, czy mirabelki są w ogóle jadalne. Otóż tak i nie tylko dobrze smakują, ale są też zdrowe, ponieważ zawierają wiele składników odżywczych. Mirabelka oraz jej odmiany uprawne śliwa mirabelka z Nancy czy Mirabelka Flotowa (łac. Prunus domestica subsp. syriaca albo Prunus domestica var. cereato) to odmiana śliwy domowej. Jest to niewielkie drzewo lub krzew o jadalnych, kulistych owocach pestkowych o średnicy 2-3 cm w kolorze żółtym lub czerwonym. Śliwa owocuje w pierwszej połowie sierpnia, śliwki mirabelki są w Polsce bardzo powszechne i często rosną dziko przy ulicach czy na polach.
Dojrzałe owoce są smaczne i słodkie, a miąższ mirabelki łatwo oddziela się od pestki. Często mirabelkami nazywana jest również śliwa ałycza (Prunus cerasifera), inaczej śliwa wiśniowa, która ma podobnej wielkości i koloru owoce, ale pestka owocu mocno przylega i nie daje się łatwo oddzielić od miąższu.
Przekonaj się, dlaczego warto jeść mirabelki. Oto 5 cennych dla zdrowia korzyści z jedzenia tych owoców!
Owoce mirabelki są słodkie i aromatyczne, a 100 gramów to ok. 46 kcal. Owoce mirabelki zawierają wiele cennych witamin, są źródłem błonnika, mają także spore ilości witaminy C oraz A w formie karotenoidów, a także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę E i K. Śliwka mirabelka także składniki mineralne takie jak miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen i cynk oraz działające antyoksydacyjnie polifenole.
Nie tylko dżem i kompot z mirabelek. Co jeszcze można zrobić z tych owoców?
Dojrzałe i słodkie owoce mirabelki można jeść na surowo, a także dodawać do deserów na zimno lub ciepło, ciast, muffinek czy tartaletek. Co ciekawe, niedojrzałe, jeszcze lekko zielone owoce wykorzystuje się do sosów i dressingów, aby nadać potrawom lekko kwaśny i cierpki smak.
Głównie jednak śliwki wykorzystywane są do przygotowywania przetworów takich jak:
- kompot z mirabelek,
- dżem z mirabelek,
- nalewka z mirabelek.
Na co pomaga mirabelka? Te śliwki mają wiele cennych właściwości
Mała, niepozorna śliwka mirabelka pomaga na wiele dolegliwości zdrowotnych i jest skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Główne korzyści z jedzenia mirabelek to:
- Mirabelki wyostrzają wzrok - zawierają beta-karoten, zaeksantynę i flawonoidy, które działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, a także korzystnie na wzrok. Wspomagają one działanie plamki żółtej w oku, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się i wpływają na prawidłową ostrość widzenia.
- Mirabelki na przeziębienie - owoce zawierają duże ilości witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem, co oznacza, że zwalcza stany zapalne oraz niweluje uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C pobudza także produkcję białych krwinek, które stoją na straży układu odpornościowego i chronią przed zakażeniami.
- Mirabelki na nadciśnienie i układ krążenia - w mirabelkach znajduje się sporo potasu oraz magnezu, które korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę mięśni, dlatego dbają także o serce. Ciemne odmiany mirabelek zawierają również resweratrol (obecny także w ciemnych winogronach i czerwonym winie). Ten przeciwutleniacz zwalcza stany zapalne, reguluje przepływ krwi, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych w żyłach i tętnicach, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni przed rozwojem miażdżycy.
- Mirabelki wspomagają trawienie - śliwki zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, czyli pektyn. Dzięki nim wspomagają one procesy trawienne i regulują rytm wypróżnień zapobiegając zaparciom. Dodatkowo w ich składzie znajdziemy sorbitol, który działa lekko przeczyszczająco.
- Mirabelki odmładzają i działają przeciwzapalnie - ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i beta-karotenu, mirabelki wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników i dzięki temu zmniejszają stres oksydacyjny. Wolne rodniki powodują uszkodzenia komórek oraz stany zapalne i przyspieszają procesy starzenia. Jedząc mirabelki dbasz więc nie tylko o zdrowie, ale też o urodę, ponieważ pomagają one opóźnić starzenie się, wpływają na elastyczność skóry, wygładzają ją oraz zmniejszają widoczność zmarszczek.