Na obiad robię schab z pieczarkami. Prosty sposób na pyszne danie
Podzielę się z tobą moim sprawdzonym przepisem na klasyczne danie, które zawsze się udaje i smakuje każdemu. To mój ulubiony schab z pieczarkami. To sposób na smaczny, sycący obiad z wyrazistymi grzybami. Gwarantuję, że ci się uda.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | AlexPro9500/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Schab z pieczarkami - przepis na codzienny obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 50 minut z duszeniem mięsa.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500-600 g schabu wieprzowego bez kości,
- 400 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 100 ml śmietanki 30 procent,
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia,
- 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu,
- Sól, świeżo mielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta majeranku.
Jak zrobić schab z pieczarkami?
Sposób przygotowania:
- Najpierw mięso oczyszczam i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie kroję je w plastry o grubości około 1,5 cm.
- Każdy plaster delikatnie rozbijam dłonią lub tłuczkiem (niezbyt cienko!), aby skrócić czas duszenia i zwiększyć soczystość. Dokładnie przyprawiam schab solą, pieprzem i papryką z obu stron.
- Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz. Obsmażam plastry schabu z obu stron na rumiano - po około 2-3 minuty z każdej strony. To kluczowe, aby zamknąć pory mięsa i zatrzymać soki w środku. Obsmażony schab odkładam na talerz.
- Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Pieczarki czyszczę i kroję w plasterki.
- Na tę samą patelnię, na której smażył się schab, wrzucam cebulę i smażę, aż zmięknie i się zeszkli.
- Następnie dodaję pieczarki. Smażę je, aż puszczą wodę i odparują. W tym momencie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek.
- Na patelnię z pieczarkami wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia. Jeśli chcę mieć gęstszy sos od razu, w małej miseczce mieszam mąkę z odrobiną zimnej wody, a następnie dodaję do bulionu, mieszając.
- Następnie wkładam z powrotem obsmażony schab. Zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę całość przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie. Czas zależy od grubości schabu.
- Po upewnieniu się, że mięso jest miękkie, wlewam śmietankę. Mieszam sos i gotuję jeszcze przez 2-3 minuty. Na koniec próbuję i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
- Schab z pieczarkami podaję z ulubionymi dodatkami. Polecam kremowe purée ziemniaczane z hojną porcją masła i surówkę z kapusty pekińskiej.
Często sięgam po ten przepis, bo jest nieskomplikowany i nie wymaga wymyślnych składników. Dostanę je niemal w każdym sklepie spożywczym, nawet takim osiedlowym. Przy tym większość czasu zajmuje duszenie schabu, co daje chwilę na odsapnięcie. Poza tym ten schab z pieczarkami podaję w najróżniejszy sposób. Czasem dodaję koperek, a czasem posiekaną natkę pietruszki. Co więcej, gdy nie mam ochoty obierać i gotować ziemniaków, to zajadam je z ryżem, kaszą gryczaną, a nawet makaronem, do czego i ciebie namawiam. Smacznego!