Na rodzinne spotkanie upiecz placek jabłkowy z bakaliami
Odkryj smak tradycji w nowym wydaniu. Placek jabłkowy z bakaliami siostry Anastazji to idealne ciasto, które łączy w sobie soczyste jabłka, aromatyczne przyprawy i chrupiące bakalie. Nie zwlekaj i przygotuj rozkoszny wypiek.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | elena larina/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Placek jabłkowy z bakaliami siostry Anastazji - przepis na sezonowy wypiek
Liczba porcji: na 16 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka oleju,
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 jaj,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 100 g rodzynek,
- 50 g płatków migdałowych,
- 1 kg jabłek.
Jak zrobić placek jabłkowy z bakaliami siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
- Na początku obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w kostkę.
- Następnie rodzynki sparz, jajka utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj olej.
- Kolejnym etapem jest przesianie mąki pszennej i dodanie proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Na końcu wmieszaj jabłka, dorzuć odcedzone rodzynki i płatki migdałowe.
- Placek jabłkowy z bakaliami przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze około 180°C przez 45-50 minut.
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub przyozdób polewą kakaową i posyp wiórkami kokosowymi.
Ten placek jest idealną propozycją na rodzinny podwieczorek, na imieninowy deser lub w ramach urodzinowego przysmaku. W podobny sposób możesz także wykonać ciasto wiewiórka, które zachwyci fanów. Przepis zainspirowany jest recepturą z książki "Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne" siostry Anastazji opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.