Najprostsze i szybkie ciasto z truskawkami. Idealne na deser i drugie śniadanie
Zalety jedzenia truskawek
O tym, że truskawki są pyszne nie trzeba nikogo przekonywać. Poza tym, że smakują wyśmienicie są także bardzo zdrowe. Są cennym źródłem witaminy C – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy także witaminy B2, B3 (niacynę), B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie, magnez odpowiadający za prawidłowe działanie układu nerwowego, mangan, który zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć, potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę - enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu, fitocydy o działaniu bakteriobójczym, antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych. Truskawki to w 90% woda, oprócz której owoce zawierają sporo błonnika, węglowodanów i białka. Mają bardzo mało kalorii – 100 gramowa porcja to około 30–35 kalorii.
Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Te przepyszne owoce znajdują się na stołach w większości polskich domów. Pierogi z truskawkami, truskawki z bitą śmietaną i domowe wypieki smakują wyśmienicie. Polecamy wypróbować przepis na pyszne, idealne na deser i drugie śniadanie, a co najważniejsze na szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami.