Obiad, który (prawie) robi się sam. Weź udka kurczaka, młodą kapustę, przyprawy, a resztę zrobi piekarnik. Wszyscy będę się oblizywać
Udka pieczone w młodej kapuście – przepis na prosty obiad
Czas przygotowania: ok. 20 minut + 85 minut pieczenia
Liczba porcji: 4-5
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka,
- 1 główka młodej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 szklanki wody,
- szczypta chilli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić udka w młodej kapuście?
- Kapustę poszatkuj niezbyt drobno. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszaj i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wlej pół szklanki wody – warzywa mają się lekko poddusić.
- W małej miseczce wymieszaj przyprawy: paprykę, majeranek, kurkumę, chilli, cukier, sól i pieprz. Możesz też dodać odrobinę oliwy, jeśli chcesz, by przyprawy lepiej się rozprowadziły.
- Udka natrzyj mieszanką przypraw i ułóż je na warstwie warzyw.
- Przykryj naczynie (pokrywką lub folią aluminiową) i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 60 minut. Potem zdejmij przykrycie i dopiekaj jeszcze przez ok. 25 minut, aż skórka będzie pięknie rumiana, a kapusta lekko skarmelizowana. Podawaj z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, kluskami śląskimi albo po prostu z kromką świeżego chleba. Smacznego!
Z czym podawać udka w młodej kapuście?
To danie jest tak pełne smaku, że broni się samo, ale dobrze dobrane dodatki potrafią wynieść je na jeszcze wyższy poziom. Wszystko zależy od tego, czy masz ochotę na klasykę, coś lżejszego czy może wyrazisty kontrast. Udka w młodej kapuście możesz podać w klasycznej letniej wersji – z młodymi ziemniakami z koperkiem i masłem. Ich delikatność i maślany smak świetnie komponują się z duszoną kapustą i soczystym mięsem. Jeśli chcesz, by obiad był lżejszy lub delikatnie egzotyczny, wybierz puszysty ryż. Wchłonie sos spod mięsa i warzyw, a całość nabierze lekko orientalnego charakteru – zwłaszcza dzięki kurkumie.
Wolisz bardziej swojskie smaki? Świeży chleb idealnie zbiera sos spod pieczonego mięsa i świetnie dopełnia danie – szczególnie wtedy, gdy podajesz je „na szybko”. Pajda chleba i łyżka śmietany – i nic więcej nie potrzeba. W bardziej sycącej, tradycyjnej wersji postaw na miękkie kluski śląskie, które świetnie wchłoną smak duszonej kapusty i stworzą idealny duet z udkami.
Jeśli chcesz przełamać miękkość dania, zjedz ją z chrupiącą i orzeźwiającą sałatką. Może to być np. surówka z ogórka, rzodkiewki i koperku lub mizeria po turecku.
Pamiętaj – masz tutaj pełną dowolność. To danie lubi prostotę, ale i odważne połączenia. Możesz je nawet podać z kaszą jaglaną lub pieczonym batatem, jeśli lubisz nieoczywiste zestawy. A jeśli zostanie ci trochę kapusty z mięsem, wrzuć ją następnego dnia do tortilli, zapiecz w bułce albo zrób szybką zapiekankę z ziemniakami i serem.