Od zupy po kawę. Dlaczego warto jeść dynię właśnie teraz? Tak działa na zdrowie
W tym artykule:
Chiny: mroczne odkrycie w największej jaskini w Azji. 52 skamieliny pandy wielkiej
Co się stanie z organizmem, gdy regularnie będziesz jeść dynię i jej pestki? Korzyści są ogromne!
Dynia to sezonowe warzywo, które wykorzystywane jest do przygotowania zup, deserów, a nawet warzywnego makaronu. Poza walorami smakowymi, dynia i jej pestki wykazują szereg korzystnych działań na stan zdrowia organizmu. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto częściej sięgać po te produkty.
Dlaczego warto jeść dynię i jej pestki?
Czytaj także: Kto nie powinien jeść dyni? Tym osobom zaszkodzi zupa i ciasto z dyni. Może jesteś jedną z nich
Ile kalorii ma dynia?
Dynia jest niskokaloryczna, ponieważ w porcji 100 g zawiera tylko 26 kcal. W tym warzywie znajdziemy również 1,3 g białka, 4,9 g węglowodanów, 2,8 błonnika pokarmowego i znikome ilości tłuszczy - 0,3 g.
Warto wspomnieć, że ugotowana dynia ma średni indeks glikemiczny (IG 64), ale równoczesne niski ładunek glikemiczny. To sprawia, że osoby chore na cukrzycę, stan przedcukrzycowy i insulinooporność mogą spożywać umiarkowane ilości tego warzywa.
Dynia to jednoroczne warzywo, chociaż z botanicznego punktu widzenia jest owocem, ponieważ zawiera pestki. Dynie mają różne kształty i kolory, a wśród najpopularniejszych można wymienić:
- dynię olbrzymią,
- hokkaido,
- piżmową,
- ozdobną.
Właściwości odżywcze dyni i jej pestek
Co sprawia, że dynia i jej pestki są tak cennym i pożądanym produktem spożywczym? Przede wszystkim jest to znakomite źródło błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień, a także zmniejsza ryzyko rozwoju groźnego raka jelita grubego.
Porcja 100 g tego warzywa jest również źródłem:
- witaminy A - 8 513 jednostek międzynarodowych (IU),
- witaminy B1 - 0,05 mg,
- witaminy B2 - 0,11 mg,
- witaminy B3 - 0,6 mg,
- witaminy B5 - 0,6 mg,
- witaminy B6 - 0,061 mg,
- kwasu foliowego - 16 mcg,
- witaminy E - 1,06 mg,
- witaminy C - 9 mg,
- witaminy K - 1,1 mg,
- wapnia - 21 mg,
- magnezu - 12 mg,
- żelaza - 0,8 mg,
- potasu - 340 mg,
- cynku - 0,32 mg.
Dynia to także źródło beta-karotenu, który jako prekursor witaminy A chroni narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka.
Warto także wspomnieć, że pestki dyni to znakomite źródło cynku - 7,64 mg na 100 g produktu. Związek ten odpowiada nie tylko za prawidłowy wygląd skóry, włosów i jak uratować zniszczone paznokcie, ale również za prawidłowe rozpoznawanie smaku, produkcję krwinek czerwonych i regulację wydzielania insuliny. Dodatkowo cynk jest niezbędny dla mężczyzn, ponieważ wpływa na produkcję testosteronu, a tym samym odpowiada za prawidłowy rozwój plemników.