Odkryj tajemnicę domowego wina. Zrób własny trunek
Chcesz wzbogacić swoją spiżarnię o coś wyjątkowego? Wino z winogron to klasyczny przepis na domowy alkohol, który przygotujesz samodzielnie bez nadmiaru sprzętu. Przepis podała mi Marta, znajoma gospodyni, która chętnie przygotowuje wina i nalewki z nadmiaru letnich owoców. Zobacz, jak to zrobić.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Taras Grebinets/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Wino z winogron - sprawdzony przepis od gospodyni
Liczba porcji: około 5 litrów wina.
Czas przygotowania: 1 godzina pracy + kilka tygodni fermentacji.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 5 kg dojrzałych ciemnych winogron,
- 1,5 kg cukru,
- 3 litry wody,
- garść rodzynek (dla intensywnego aromatu),
- drożdże winiarskie lub naturalny zaczyn z rodzynek.
Jak zrobić wino z winogron?
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj winogrona i oddziel je od gałązek. Usuń zepsute owoce.
- Rozgnieć owoce w dużym naczyniu, tak aby puściły sok.
- Przełóż masę winogronową do dużego balonu lub słoja fermentacyjnego.
- Rozpuść połowę cukru w letniej wodzie i dodaj do owoców.
- Dodaj drożdże winiarskie lub naturalny zaczyn z rodzynek.
- Przykryj naczynie gazą i odstaw na 2-3 dni, codziennie mieszając drewnianą łyżką.
- Po burzliwej fermentacji (ok. 5 dni) przecedź wino przez gazę, przelej do czystego balonu i dodaj resztę cukru.
- Zamontuj rurkę fermentacyjną i odstaw balon w chłodne, ciemne miejsce na 4-6 tygodni.
- Po zakończeniu fermentacji zlej wino znad osadu do czystych butelek.
- Zakorkuj i odstaw na minimum 3 miesiące, aby nabrało smaku.
Marta zawsze powtarza, że jeśli chce uzyskać mocniejsze wino, dodaje nieco więcej cukru. Pamiętaj, aby używać zawsze czystych naczyń, aby uniknąć pleśni. Wino z winogron odpłaci się bogatym smakiem, gdy czekasz na nie przynajmniej sześć miesięcy. Zachęcam cię do zrobienia domowego wina z winogron, gdy masz do wykorzystania nadmiar owoców. Taki napój wyskokowy będzie się prezentował znakomicie, gdy przelejesz go do szklanych butelek z charakterystycznym korkiem. Smacznego!