Ostatki w weekend a Ty nie wiesz co podać? Te potrawy zrobisz w 5 minut
Zbliża się weekend, a wraz z nim czas ostatków, czyli ostatniej szansy na zabawę i wspólne biesiadowanie przed adwentem. Szukasz szybkich i efektownych przystawek, które zrobią wrażenie na gościach, a jednocześnie nie zajmą wiele czasu? Przygotowaliśmy zestaw sprawdzonych pomysłów na sałatki i finger food, które są łatwe w przygotowaniu, kolorowe i pełne smaku - idealne na weekendowe ostatki.
Sałatka caprese na wykałaczkach
Ta klasyczna włoska sałatka w formie mini przekąsek wygląda efektownie i przygotujesz ją w kilka minut.
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
Składniki (dla 4 osób):
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 200 g kulki mozzarelli
- Świeża bazylia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pomidorki i mozzarellę przekrój na pół.
- Na wykałaczce nadziej połówkę pomidora, kulkę mozzarelli i listki bazylii.
- Skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem.
Sałatka grecka w miseczkach
Mini sałatki w osobnych porcjach są świetne do podania dla gości i nie wymagają dużo pracy.
Składniki (dla 4 osób):
- 200 g sera feta
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 10 oliwek czarnych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Pokrój warzywa w kostkę, fetę pokrusz.
- W miseczkach ułóż warzywa, dodaj fetę i oliwki.
- Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem i oregano.
Dip z tuńczykiem i jajkiem
Szybka klasyka, którą większość osób zna i lubi.
Składniki (dla 4 osób):
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka majonezu
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Tuńczyka odsącz i przełóż do miski.
- Jajka i cebulę pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka.
- Wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z krakersami lub grzankami.
Mini kanapki z pastą jajeczną
Kolejna szybka i efektowna przekąska.
Składniki (dla 4 osób):
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 8 kromek chleba tostowego
- Sól, pieprz, szczypiorek
Przygotowanie:
- Jajka posiekaj drobno, wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
- Posmaruj pastą kromki chleba, pokrój na trójkąty.
- Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wrapy z łososiem i kremowym serkiem
Idealne jako finger food - szybkie, eleganckie i smaczne.
Składniki (dla 4 osób):
- 4 tortille pszenne
- 150 g wędzonego łososia
- 100 g serka śmietankowego
- Sałata rzymska
- Koperek do dekoracji
Przygotowanie:
- Tortille posmaruj serkiem, połóż liście sałaty i plastry łososia. Możesz dodać pokrojone warzywa jak papryka lub ogórka.
- Zwiń w rulon i pokrój na 4 kawałki.
- Ułóż na talerzu i udekoruj koperkiem.
Sałatka z awokado i krewetkami
Składniki (dla 4 osób):
- 200 g ugotowanych krewetek
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 papryki czerwonej
- Sok z połowy limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, świeża kolendra
Przygotowanie:
- Awokado i paprykę pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj.
- Dodaj krewetki, skrop sokiem z limonki i oliwą.
- Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżą kolendrą.
Mini tarty z ciasta francuskiego z serem i szpinakiem
Składniki (dla 4 osób, ok. 12 tart):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 g sera feta
- 1 jajko
- Sól, pieprz, imbir w proszku, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, ułóż w formie do muffinek.
- Szpinak podsmaż krótko na patelni, dopraw solą i pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.
- Wymieszaj szpinak z pokruszoną fetą i jajkiem, nałóż na ciasto.
- Piecz w 180°C przez 15-20 minut, aż tarty będą złociste.
Roladki z tortilli z szynką i kremowym serkiem
Składniki (dla 4 osób, 8 roladek):
- 4 tortille pszenne
- 150 g szynki w plasterkach
- 100 g kremowego serka
- Sałata rzymska
- Ogórek świeży pokrojony w słupki
Przygotowanie:
- Tortille posmaruj serkiem, połóż szynkę, sałatę i ogórka.
- Zwiń ciasno w rulon, pokrój na 2-3 kawałki.
- Ułóż na półmisku jako kolorowe finger food.
Koreczki z melonem i prosciutto
Składniki (dla 4 osób, ok. 12 sztuk):
- 1 mały melon
- 12 plasterków prosciutto
- 12 kulek mozzarelli
- Świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
- Melon pokrój w kostkę lub wydrąż kulki.
- Na wykałaczkę nadziej melon, mozzarellę i plaster prosciutto.
- Udekoruj listkiem mięty i podawaj od razu.
Sałatka z pieczonymi warzywami i serem kozim
Składniki (dla 4 osób):
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 100 g sera koziego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój w kostkę, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Piecz w 200°C przez 20 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Po wystudzeniu wymieszaj z pokruszonym serem kozim i podawaj w miseczkach.