Paluchy wiedźmy. Wyjątkowa przekąska z migdałami na Halloween
Szukasz pomysłu na przekąskę na Halloween? Polecam ci paluchy wiedźmy. To pyszne, maślane ciasteczka, które kształtem przypominają nieco straszne, powyginane palce Baby Jagi. Takie słodkości nie tylko zabawnie wyglądają, ale i świetnie smakują. Wypróbuj przepis na ciastka paluchy wiedźmy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | babyinkink
K. Puczyńska, K. Głogowska
Paluchy wiedźmy wyglądają nieco strasznie, ale zapewniam, że są przepysznie. To kruche, maślane ciasteczka z migdałami i odrobiną powideł śliwkowych. Można przygotować je na Halloween lub po prostu zaskoczyć naszych bliskich zabawnymi i smacznymi słodkościami.
Proponujemy na jedno ciastko dać cały migdał, ponieważ bardzo lubię smak tych orzechów. Jednak równie dobrze możesz podzielić migdały na połówki.
Przepis na ciastka paluchy wiedźmy
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na ok. 46 ciasteczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- ok. 46 migdałów bez skórki,
- 2 łyżeczki powideł śliwkowych lub innego ulubionego dżemu.
Jak zrobić ciastka paluchy wiedźmy?
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj nożem.
- Wsyp proszek do pieczenia, cukier i wanilię oraz wbij jajko.
- Całość najpierw posiekaj nożem, a następnie zlep rękami i zagnieć ciasto.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki.
- Porcje ciasta formuj na kształt palca, nożem zrób linie w miejscach zgięć palców.
- Migdał najpierw zanurz w powidłach, a następnie połóż na brzegu ciastka, na kształt paznokcia.
- Piecz ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 12 minut w 180 stopniach.