Pizza z chleba na szybką kolację lub sycące śniadanie. Tak wykorzystasz resztki z lodówki
Jeśli zostało ci kilka kromek suchego chleba, nie wyrzucaj ich! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pizzę z chleba. Będziesz zaskoczona, jak sycąca, a nawet wykwintna może być ta potrawa. W dodatku wykażesz się oszczędnością pieniędzy. W chlebowej pizzy najlepsze jest to, że za każdym razem możesz ją przygotować inaczej - z tego, co akurat zostało w twojej lodówce.
Źródło zdjęć: © pexels | pexels
Karolina Głogowska
Podstawą tego prostego i zaskakująco smacznego dania są kromki chleba maczane w roztrzepanym jajku. Przygotowujemy je jednak nieco inaczej niż zwykle, a kilka dodatków sprawia, że potrawa zyskuje nowe oblicze. Pizzę z chleba usmażysz na patelni w kilka minut.
Pizza z chleba - przepis na szybkie i pożywne danie
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2-4 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- Kilka kromek chleba (4-5),
- Trzy jajka,
- Dwie łyżki mleka lub wody,
- Ulubiona wędlina (szynka, kiełbasa lub salami),
- Pomidor,
- Papryka czerwona,
- Ser żółty lub mozzarella,
- Cebula,
- Ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, oregano, bazylia),
- Sól, pieprz,
- Olej do smażenia.
Zobacz także: Pizza margherita na cieście francuskim
Jak przygotować pizzę z chleba?
- Pokroiłam salami, cebulę, pomidora i czerwoną paprykę.
- Pokrojone składniki podsmażyłam lekko na rozgrzanym oleju.
- W misce roztrzepałam jaja z mlekiem, oregano, ziołami prowansalskimi i bazylią.
- Suche kromki chleba zamoczyłam w masie jajecznej.
- Namoczony chleb położyłam na podsmażoną wędlinę z warzywami, a następnie zalałam kromki pozostałą masą jajeczną. Podsmażyłam, aż masa się ścięła.
- Za pomocą płaskiego talerza przewróciłam pizzę na drugą stronę i podsmażyłam.
- Posypałam gotową pizzę chlebową startym serem mozzarella.