Placuszki twarogowe z jabłkiem. Dobre na śniadanie i kolację
Placuszki twarogowe z jabłkami to mój ulubiony przysmak na deser. Ich smak łączy w sobie dwa pyszne ciasta, czyli sernik i jabłecznik. Placuszki są delikatne, smaczne i kusząco pachnące cynamonem. Z powodzeniem możesz podać je także na kolację czy śniadanie. Od razu zrób podwójną porcję. Wypróbuj przepis na smażone placki z serem i jabłkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
A. Daniluk, K. Puczyńska
W tym artykule:
Deser z jabłkami. Szybkie smażone placuszki
Mam dla ciebie prosty przepis na placuszki twarogowe z jabłkiem. To wyśmienite połączenie smaków, niczym małe serniczki i jabłecznik w jednym. Placki są delikatne, w sam raz słodkie i wilgotne. Ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Ja podaję je na śniadanie, ale sprawdzą się także na deser czy kolację. Do przepisu warto sięgnąć po twaróg półtłusty. Ser z wiaderka będzie zdecydowanie za rzadki. Serdecznie polecam!
Przepis na placuszki twarogowe
Czas przygotowania: ok. 20 minut + smażenie placuszków.
Liczba porcji: na 16 placuszków.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g sera twarogowego półtłustego,
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru (do białek),
- 1 kwaśne jabłko,
- olej do smażenia,
- do posypania: cynamon i cukier puder.
Jak zrobić placki z serem i jabłkami?
Przygotowanie:
- Ser twarogowy przełóż do miski.
- Dodaj żółtka i wanilię, rozgnieć całość widelcem.
- Przesiej mąkę do masy serowej i wymieszaj łyżką.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj jabłko do masy serowej. Wymieszaj.
- Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Dodaj ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni. Ustaw mały płomień.
- Kładź po łyżce ciasta na rozgrzany olej i delikatnie wygładź, formując kształt placuszka.
- Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony.
- Usmażone placuszki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj na ciepło, posypane cynamonem i cukrem pudrem. Smacznego!