Po prostu weź truskawki i przesmaż je na patelni. Zaskocz siebie pikantną wersją znanego dania. Smakuje jak z renomowanej restauracji
Sos truskawkowy w Polsce najczęściej podawany jest do makaronu na słodko. Jednak renomowana restauracja Sfoglia w Nowym Jorku smaży je i łączy z dojrzałymi pomidorami. Ta metoda zainspirowała mnie do spojrzenia na truskawki na nowo. Połączone z odrobiną octu balsamicznego smakują niebiańsko. Brzmi egzotycznie, a smakuje fantastycznie.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | chanuth/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Sos truskawkowy do makaronu – sposób na podkręcony smak
Liczba porcji: 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 450 g świeżych truskawek,
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek,
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 240 ml przecieru pomidorowego,
- sok z 1/4 cytryny lub 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego,
- szczypta soli,
- 1/3 wody z gotowania makaronu.
Jak zrobić sos truskawkowy do makaronu?
Sposób przygotowania:
- Na początku zagotuj osoloną wodę w dużym garnku i ugotuj makaron spaghetti al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując około 120 ml wody z gotowania.
- W dużej patelni lub rondlu rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek na średniej mocy palnika. Dodaj połowę truskawek i smaż przez około 2–3 minuty, aż zaczną puszczać sok i lekko się rozpadną.
- Wlej ocet balsamiczny lub sok z cytryny i chwilę podgrzewaj, aż zredukuje się o połowę.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy i resztę truskawek. Gotuj przez 4–5 minut, aż sos zgęstnieje i owoce zmiękną, ale zachowają strukturę.
- Wlej wodę z gotowania makaronu, zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż sos nabierze jedwabistej konsystencji.
- Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Wrzuć ugotowany makaron na patelnię z sosem i delikatnie wymieszaj, aby cały makaron był równomiernie nim pokryty.
- Sos truskawkowy z makaronem przełóż porcje na talerze. Skrop odrobiną oliwy z oliwek i – jeśli lubisz – udekoruj świeżymi ziołami np. bazylią lub tymiankiem.
To połączenie składników może wydawać się co najmniej dziwne, ale z drugiej strony pomidory i truskawki mają podobne nuty smakowe. Są słodko-kwaśnymi owocami, które wzajemnie się uzupełniają. Jeśli jesteś sceptykiem, przypomnę o starej zasadzie gotowania dotyczącej sezonowości. Większość produktów dojrzewających w tym samym czasie pasuje do siebie w gotowym daniu. Zachęcam cię do eksperymentowania i skorzystania z tego niecodziennego przepisu. Smacznego!