Poczuj się jak włoski szef kuchni. Z tym przepisem się nie narobisz
Domowa carbonara z boczkiem to przepis, który nawiązuje do włoskiego oryginału, choć nieco odbiega od tradycyjnych zasad. W klasycznej wersji używa się guanciale - dojrzewającego policzka lub podgardla wieprzowego. Ja jednak sugeruję użycie boczku, który jest łatwiej dostępny, a efekt nadal będzie bardzo zbliżony do pierwowzoru. W obu przypadkach trudno się od niej oderwać.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | October22/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Carbonara z boczkiem - szybki przepis inspirowany klasyką
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 100 g surowego boczku wędzonego,
- 2 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 40 g startego sera Pecorino Romano (lub parmezanu, jeśli nie masz Pecorino),
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 1/2 łyżeczki soli do gotowania makaronu.
Jak zrobić carbonarę z boczkiem?
Sposób przygotowania:
- Na początku zagotuj wodę w dużym garnku, dobrze ją posól. Wrzuć spaghetti i gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odlej około 100 ml wody z gotowania i odcedź makaron.
- Następnie pokrój boczek w cienkie paski. Rozgrzej suchą patelnię na średniej mocy palnika i wrzuć boczek.
- Smaż, aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie lekko chrupiące. Nie dodawaj oleju - boczek sam się wytopi.
- W misce roztrzep jajko i żółtka. Dodaj starty ser i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
- Zdejmij patelnię z palnika. Dodaj ugotowany makaron do boczku i dokładnie wymieszaj.
- Wlej mieszankę jajeczno-serową i szybko mieszaj, aby jajka się nie ścięły.
- Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dolej po trochu wody z gotowania makaronu, aż uzyskasz kremową konsystencję.
- Nałóż makaron na talerze, posyp dodatkowym serem i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj natychmiast, najlepiej bez dodatków.
- Zachęcam do przełamania klasycznego przepisu, dekorując carbonarę z boczkiem posiekaną natką pietruszki.
Pamiętaj, aby nie używać śmietany - nie jest częścią żadnej wersji carbonary, nawet tej uproszczonej. Cała kremowość pochodzi z żółtek, sera i skrobi z makaronu.
Proponowany przeze mnie przepis to kompromis między dostępnością składników a szacunkiem dla oryginału. Zamiast guanciale, masz boczek, ale reszta pozostaje wierna klasyce. Gotuj szybko, jedz na gorąco i nie zapominaj o sporej porcji świeżego czarnego pieprzu, który dodaje wyrazistości. Smacznego!