Polskie superfoods. Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia i jej pestki to prawdziwe, polskie superfoods. Choć królują w zupach, frytkach i aromatycznej pumpkin spice latte, ich prawdziwa moc kryje się we właściwościach prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść je regularnie? Mogą nie tylko poprawić wygląd włosów, skóry i paznokci, ale także pomóc chronić organizm przed nowotworami, w tym rakiem prostaty.
Co się stanie z organizmem, gdy regularnie będziesz jeść dynię i jej pestki?
Dynia to sezonowe warzywo, które wykorzystywane jest do przygotowania zup, deserów, a nawet warzywnego makaronu. Poza walorami smakowymi, dynia i jej pestki wykazują szereg korzystnych działań na stan zdrowia organizmu.
Ile kalorii ma dynia?
Dynia jest niskokaloryczna, ponieważ w porcji 100 g zawiera tylko 26 kcal. W tym warzywie znajdziemy również 1,3 g białka, 4,9 g węglowodanów, 2,8 błonnika pokarmowego i znikome ilości tłuszczy - 0,3 g.
Warszawski jarmark bożonarodzeniowy. Ceny nie odstraszają turystów
Warto wspomnieć, że ugotowana dynia ma średni indeks glikemiczny (IG 64), ale równoczesne niski ładunek glikemiczny. To sprawia, że osoby chore na cukrzycę, stan przedcukrzycowy i insulinooporność mogą spożywać umiarkowane ilości tego warzywa.
Dynia to jednoroczne warzywo, chociaż z botanicznego punktu widzenia jest owocem, ponieważ zawiera pestki. Dynie mają różne kształty i kolory, a wśród najpopularniejszych można wymienić:
- dynię olbrzymią,
- hokkaido,
- piżmową,
- ozdobną.
Właściwości odżywcze dyni i jej pestek
Co sprawia, że dynia i jej pestki są tak cennym i pożądanym produktem spożywczym? Przede wszystkim jest to znakomite źródło błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień, a także zmniejsza ryzyko rozwoju groźnego raka jelita grubego.
Porcja 100 g tego warzywa jest również źródłem:
- witaminy A - 8 513 jednostek międzynarodowych (IU),
- witaminy B1 - 0,05 mg,
- witaminy B2 - 0,11 mg,
- witaminy B3 - 0,6 mg,
- witaminy B5 - 0,6 mg,
- witaminy B6 - 0,061 mg,
- kwasu foliowego - 16 mcg,
- witaminy E - 1,06 mg,
- witaminy C - 9 mg,
- witaminy K - 1,1 mg,
- wapnia - 21 mg,
- magnezu - 12 mg,
- żelaza - 0,8 mg,
- potasu - 340 mg,
- cynku - 0,32 mg.
Dynia to także źródło beta-karotenu, który jako prekursor witaminy A chroni narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka.
Warto także wspomnieć, że pestki dyni to znakomite źródło cynku - 7,64 mg na 100 g produktu. Związek ten odpowiada nie tylko za prawidłowy wygląd skóry, włosów i jak uratować zniszczone paznokcie, ale również za prawidłowe rozpoznawanie smaku, produkcję krwinek czerwonych i regulację wydzielania insuliny. Dodatkowo cynk jest niezbędny dla mężczyzn, ponieważ wpływa na produkcję testosteronu, a tym samym odpowiada za prawidłowy rozwój plemników.