Polskie superfoods. Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia i jej pestki to prawdziwe, polskie superfoods. Choć królują w zupach, frytkach i aromatycznej pumpkin spice latte, ich prawdziwa moc kryje się we właściwościach prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść je regularnie? Mogą nie tylko poprawić wygląd włosów, skóry i paznokci, ale także pomóc chronić organizm przed nowotworami, w tym rakiem prostaty.
Co się stanie z organizmem, gdy regularnie będziesz jeść dynię i jej pestki?
Dynia to sezonowe warzywo, które wykorzystywane jest do przygotowania zup, deserów, a nawet warzywnego makaronu. Poza walorami smakowymi, dynia i jej pestki wykazują szereg korzystnych działań na stan zdrowia organizmu.
Ile kalorii ma dynia?
Dynia jest niskokaloryczna, ponieważ w porcji 100 g zawiera tylko 26 kcal. W tym warzywie znajdziemy również 1,3 g białka, 4,9 g węglowodanów, 2,8 błonnika pokarmowego i znikome ilości tłuszczy - 0,3 g.
Warto wspomnieć, że ugotowana dynia ma średni indeks glikemiczny (IG 64), ale równoczesne niski ładunek glikemiczny. To sprawia, że osoby chore na cukrzycę, stan przedcukrzycowy i insulinooporność mogą spożywać umiarkowane ilości tego warzywa.
Dynia to jednoroczne warzywo, chociaż z botanicznego punktu widzenia jest owocem, ponieważ zawiera pestki. Dynie mają różne kształty i kolory, a wśród najpopularniejszych można wymienić:
- dynię olbrzymią,
- hokkaido,
- piżmową,
- ozdobną.
Właściwości odżywcze dyni i jej pestek
Co sprawia, że dynia i jej pestki są tak cennym i pożądanym produktem spożywczym? Przede wszystkim jest to znakomite źródło błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień, a także zmniejsza ryzyko rozwoju groźnego raka jelita grubego.
Porcja 100 g tego warzywa jest również źródłem:
- witaminy A - 8 513 jednostek międzynarodowych (IU),
- witaminy B1 - 0,05 mg,
- witaminy B2 - 0,11 mg,
- witaminy B3 - 0,6 mg,
- witaminy B5 - 0,6 mg,
- witaminy B6 - 0,061 mg,
- kwasu foliowego - 16 mcg,
- witaminy E - 1,06 mg,
- witaminy C - 9 mg,
- witaminy K - 1,1 mg,
- wapnia - 21 mg,
- magnezu - 12 mg,
- żelaza - 0,8 mg,
- potasu - 340 mg,
- cynku - 0,32 mg.
Dynia to także źródło beta-karotenu, który jako prekursor witaminy A chroni narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka.
Warto także wspomnieć, że pestki dyni to znakomite źródło cynku - 7,64 mg na 100 g produktu. Związek ten odpowiada nie tylko za prawidłowy wygląd skóry, włosów i jak uratować zniszczone paznokcie, ale również za prawidłowe rozpoznawanie smaku, produkcję krwinek czerwonych i regulację wydzielania insuliny. Dodatkowo cynk jest niezbędny dla mężczyzn, ponieważ wpływa na produkcję testosteronu, a tym samym odpowiada za prawidłowy rozwój plemników.