Poznańskie małdrzyki. Delektuj się placuszkami z "Jeżycjady"

Małdrzyki to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni wielkopolskiej. Poznałam je, czytając Jeżycjadę Małgorzaty Musierowicz. Wiele lat później byłam w Poznaniu i miałam szansę zjeść oryginalne małdrzyki. Te smażone placuszki z twarogu przygotujesz szybko i bez skomplikowanych składników.

MałdrzykiRumiane małdrzyki możesz podawać ze świeżymi owocami. Znakomicie pasują maliny i borówki.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | DronG/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Małdrzyki - tradycyjne poznańskie placuszki z twarogu

Liczba porcji: dla 4 osób. (ok. 12 placuszków)

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić małdrzyki?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw rozgnieć twaróg widelcem, aby masa była gładka i bez większych grudek.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do twarogu dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj dokładnie.
  3. Wsyp mąkę i ponownie wymieszaj.
  4. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do masy serowej.
  5. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju.
  6. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując małe placuszki.
  7. Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  8. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku.
  9. Gotowe małdrzyki posyp cukrem pudrem i podawaj od razu na ciepło.

Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrośnięte małdrzyki, możesz dodać odrobinę proszku do pieczenia. Podawaj je nie tylko z cukrem pudrem - sprawdzą się także z konfiturą, miodem albo świeżymi owocami. Użyj dobrej jakości twarogu - to on decyduje o smaku. Ciekawostką jest, że książce "Łasuch literacki" Małgorzata Musierowicz proponuje przepis na małdrzyki na serkach homogenizowanych. Gwarantuję, że będą wspaniałym przysmakiem na niespieszne drugie śniadanie w weekend. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrocław: Kuchnie Świata na placu Nowy Targ. Setki smaków i zapachów
Wrocław: Kuchnie Świata na placu Nowy Targ. Setki smaków i zapachów
Chojnice: Poezje Jana Kochanowskiego w Miejskiej Bibliotece Publicznej
Chojnice: Poezje Jana Kochanowskiego w Miejskiej Bibliotece Publicznej
Siostry, które zrewolucjonizowały szachy. Świat je podziwiał
Siostry, które zrewolucjonizowały szachy. Świat je podziwiał
Bolechowo: Kąpiel w pianie i plecak ewakuacyjny. Piknik "Bezpieczni w powiecie poznańskim"
Bolechowo: Kąpiel w pianie i plecak ewakuacyjny. Piknik "Bezpieczni w powiecie poznańskim"
Drobnice: Auto wpadło do stawu. Nie żyją dwie osoby
Drobnice: Auto wpadło do stawu. Nie żyją dwie osoby
Kielce: Anita Werner i Michał Kołodziejczyk. Spotkanie autorskie w ramach Festiwalu Herlinga-Grudzińskiego
Kielce: Anita Werner i Michał Kołodziejczyk. Spotkanie autorskie w ramach Festiwalu Herlinga-Grudzińskiego
PKP sprzedaje mieszkania w woj. śląskim. Ceny są okazyjne
PKP sprzedaje mieszkania w woj. śląskim. Ceny są okazyjne
Sparta Kazimierza Wielka - Stal Kraśnik 0:4 w Betclic 3.Lidze. Dramat naszego klubu. Problemy organizacyjne przełożyły się na grę. Co dalej?
Sparta Kazimierza Wielka - Stal Kraśnik 0:4 w Betclic 3.Lidze. Dramat naszego klubu. Problemy organizacyjne przełożyły się na grę. Co dalej?
Rzejowice: Dożynki 2025. Święto plonów gminy Kodrąb
Rzejowice: Dożynki 2025. Święto plonów gminy Kodrąb
Częstochowa: Krajowa Wystawa Rolnicza. Od gulaszu z dzika po pajdy ze smalcem
Częstochowa: Krajowa Wystawa Rolnicza. Od gulaszu z dzika po pajdy ze smalcem
Zostawiła męża i dzieci. Znaleziono ją po 62 latach
Zostawiła męża i dzieci. Znaleziono ją po 62 latach
Łódź: W Teatrze Logos premiera spektaklu, a w galerii wystawa obrazów
Łódź: W Teatrze Logos premiera spektaklu, a w galerii wystawa obrazów