Poznańskie małdrzyki. Delektuj się placuszkami z "Jeżycjady"

Małdrzyki to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni wielkopolskiej. Poznałam je, czytając Jeżycjadę Małgorzaty Musierowicz. Wiele lat później byłam w Poznaniu i miałam szansę zjeść oryginalne małdrzyki. Te smażone placuszki z twarogu przygotujesz szybko i bez skomplikowanych składników.

MałdrzykiRumiane małdrzyki możesz podawać ze świeżymi owocami. Znakomicie pasują maliny i borówki.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | DronG/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Małdrzyki - tradycyjne poznańskie placuszki z twarogu

Liczba porcji: dla 4 osób. (ok. 12 placuszków)

Czas przygotowania: 30 minut.

Podsłuchiwali Pegasusem dziennikarzy? "Kojarzę dwa nazwiska"

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić małdrzyki?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw rozgnieć twaróg widelcem, aby masa była gładka i bez większych grudek.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do twarogu dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj dokładnie.
  3. Wsyp mąkę i ponownie wymieszaj.
  4. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do masy serowej.
  5. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju.
  6. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując małe placuszki.
  7. Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  8. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku.
  9. Gotowe małdrzyki posyp cukrem pudrem i podawaj od razu na ciepło.

Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrośnięte małdrzyki, możesz dodać odrobinę proszku do pieczenia. Podawaj je nie tylko z cukrem pudrem - sprawdzą się także z konfiturą, miodem albo świeżymi owocami. Użyj dobrej jakości twarogu - to on decyduje o smaku. Ciekawostką jest, że książce "Łasuch literacki" Małgorzata Musierowicz proponuje przepis na małdrzyki na serkach homogenizowanych. Gwarantuję, że będą wspaniałym przysmakiem na niespieszne drugie śniadanie w weekend. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Śrem: Spacer po cmentarzu komunalnym. W blasku świec i zadumie
Śrem: Spacer po cmentarzu komunalnym. W blasku świec i zadumie
10 najpiękniejszych miast i miasteczek na Dolnym Śląsku
10 najpiękniejszych miast i miasteczek na Dolnym Śląsku
Radom: Cmentarze toną w blasku świec
Radom: Cmentarze toną w blasku świec
Tego nie możesz robić w Zaduszki. Tych czynności unikaj
Tego nie możesz robić w Zaduszki. Tych czynności unikaj
Wągrowiec: Rozświetlone cmentarze. Chwile zadumy i pamięci
Wągrowiec: Rozświetlone cmentarze. Chwile zadumy i pamięci
A może na termy? Małopolska słynie z ośrodków z wodą z gorących źródeł
A może na termy? Małopolska słynie z ośrodków z wodą z gorących źródeł
Truskolasy: Dachowanie i szybka pomoc strażaka, który miał wolny dzień
Truskolasy: Dachowanie i szybka pomoc strażaka, który miał wolny dzień
Czym się różni Dzień Zaduszny od Wszystkich Świętych?
Czym się różni Dzień Zaduszny od Wszystkich Świętych?
Konin: Na cmentarzach trwa kwestowanie na szczytne cele
Konin: Na cmentarzach trwa kwestowanie na szczytne cele
Warszawa: Kradli samochody, rozbierali je na części i wyłudzali odszkodowania. Policja rozbiła gang
Warszawa: Kradli samochody, rozbierali je na części i wyłudzali odszkodowania. Policja rozbiła gang
Bytom: Brutalny napad na 85-latka i kradzież łupów wartych 2 miliony. Policja ma sprawców
Bytom: Brutalny napad na 85-latka i kradzież łupów wartych 2 miliony. Policja ma sprawców
Bliźniaczki z Zakopanego. Duet, który wprowadził Polskę na szczyt
Bliźniaczki z Zakopanego. Duet, który wprowadził Polskę na szczyt