Przełam codzienność szybkim ciastem czekoladowym z gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami to deser, który zachwyci każdego. Szybki, prosty nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu. Najważniejszy jest wybór odpowiednich gruszek - idealnie sprawdzą się konferencje, które po upieczeniu zmiękną i oddadzą pełnię smaku.
Szukasz pomysłu na pyszne ciasto na niedzielę lub do codziennej kawy? Proponuję pyszny wypiek z gruszkami. Przygotowanie tego smakołyku jest stosunkowo proste i bardzo podobne do klasycznego, kakaowego brownie. Warto pamiętać, że gruszki to dość ciężkie owoce, które z pewnością zapadną się w delikatnej masie. Jeśli chcesz, by były na wierzchu to po prostu po upieczeniu odwróć ciasto spodem do góry. Ja jednak wolę, gdy wypiek wygląda domowo i naturalnie.
Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami
Czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie ok. 45 minut.
Liczba porcji: na 18 kawałków.
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 1/3 szklanki wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 gruszek, najlepiej odmiany konferencja.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z gruszkami?
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia w garnuszku masła, cukru, cukru waniliowego, kakao i wody.
- Ustaw garnek na małym ogniu i mieszaj, aż masa się zagotuje.
- Odlej ok. 5 łyżek kakaowej masy (na polewę), zostaw całość do przestudzenia.
- Oddziel żółtka od białek do dwóch oddzielnych misek.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Następnie ubij żółtka, wlewając stopniowo kakaową masę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj stopniowo do ciasta, cały czas ucierając.
- Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj mikserem na najmniejszych obrotach.
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gruszki obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne.
- Poukładaj połówki gruszek na cieście.
- Piecz ciasto ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Gotowe i wystudzone ciasto polej odlaną wcześniej polewą.