Przepis na kiszoną dynię. Jest smaczna i zdrowa

Kiszona dynia na pierwszy rzut oka może zaskakiwać, ale już po pierwszym spróbowaniu wielu osobom na stałe wchodzi do zimowego jadłospisu. Fermentacja sprawia, że dynia zyskuje niezwykły smak – chrupkość zostaje zachowana, a całość nabiera słodko-kwaśnych, orzeźwiających nut.
Kiszona dynia jest niskokaloryczna i wspiera układ pokarmowyKiszona dynia jest niskokaloryczna i wspiera układ pokarmowy
Katarzyna Kaźmierczak-Milewska

To warzywo podczas kiszenia zmienia się w naturalny probiotyk. Regularne jedzenie kiszonej dyni wspiera układ pokarmowy, reguluje florę bakteryjną jelit i wzmacnia odporność. Jest to niskokaloryczna przekąska pełna witamin i minerałów, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o zdrowy styl życia.

Kiszona dynia ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale pasuje jako dodatek do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Może być też oryginalnym składnikiem azjatyckich makaronów czy ryżowych stir-fry. Warto wypróbować szczególnie wersję z imbirem, która wprowadza do dań orientalny akcent. Poznaj także przepisy na dynię marynowaną w zalewie!

Podstawowy przepis na kiszoną dynię

Przygotowanie dyni do kiszenia nie jest trudne, a całość wygląda podobnie jak w przypadku ogórków. Do ukiszenia można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj dyni, choć szczególnie dobrze sprawdza się odmiana hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Proces kiszenia można dodatkowo przyspieszyć, dodając odrobinę wody z ogórków lub innych kiszonych warzyw – zawarte w niej bakterie wspomagają fermentację.

To świetny sposób na przygotowanie większych zapasów na zimę. Dynia zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i atrakcyjny wygląd – intensywnie pomarańczowe kawałki w zalewie pięknie prezentują się w spiżarni. Do słoików można dorzucić także kawałki cukinii, co daje bardzo ciekawe połączenie smakowe. Do kiszenia najlepiej sprawdza się dynia Hokkaido, ale inne gatunki także można ukisić.

Składniki:

  • 200 g dyni,
  • 1 mała biała cebula,
  • kawałek marchewki,
  • 2 ząbek czosnku,
  • 1 baldach kopru,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 l wody,
  • 5 łyżek wody z ogórków kiszonych

Przepis:

  1. Przygotuj dynię – umyj ją i pokrój na kawałki.
  2. Obierz cebulę, pokrój ją w plastry. To samo zrób z marchwią.
  3. Obierz czosnek.
  4. Włóż dynię do słoika dość ciasno. Dodaj wszystkie przyprawy, koper i wodę z ogórków.
  5. Wymieszaj wodę z solą, podgrzej.
  6. Zalej dynię zalewą, zakręć i odstaw do ukiszenia w ciepłe miejsce.
  7. Po 3-8 dniach dynia jest gotowa do zjedzenia.

Jeśli chcesz przechowywać dynię przez cały rok, przenieś ją w chłodne miejsce i włóż do słoika z dociskiem, by nie dopuścić powietrza do słoików.

Kiszona dynia z imbirem

Imbir to przyprawa, która nadaje każdej potrawie charakterystycznego, lekko ostrego smaku. Połączenie go z dynią tworzy nietypowy, ale wyjątkowo udany duet. Taka kiszonka jest idealnym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej, ale także świetnie sprawdzi się jako przystawka czy przekąska.

W tym przepisie warto dodać także liście wiśni, winogron lub czarnej porzeczki. Odpowiadają one za dodatkowy aromat, a jednocześnie sprawiają, że kawałki dyni zachowują swoją jędrność. Kiszonka gotowa jest już po kilku dniach, ale najlepiej smakuje po dłuższym czasie leżakowania.

Składniki:

200 g dyni,

kawałek marchwi pokrojony w plastry,

2 łyżki soli,

1 l wody,

2 ząbki czosnku,

1 baldachim kopru,

2 liście wiśni,

4 plastry imbiru

Przepis:

  1. Umyj dynię, pokrój ją na kawałki.
  2. Przygotuj zalewę z wody i soli.
  3. Do każdego słoika włóż kawałki dyni, dodaj baldach kopru i pozostałe przyprawy.
  4. Zalej solanką i odstaw w ciepłe miejsce.

Kiszonka jest gotowa po 4-8 dniach. Jeśli chcesz ją przechować na zimę, przenieś ją w chłodne miejsce.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Poznań: Pustynia w centrum. Tak teraz wygląda teren po Galerii Malta
Poznań: Pustynia w centrum. Tak teraz wygląda teren po Galerii Malta
Kruszyna: Zderzyły się cztery osobowe samochody
Kruszyna: Zderzyły się cztery osobowe samochody
Tychy: SP 17 ma nowe imię - Polskich Olimpijczyków. 60-lecie istnienia
Tychy: SP 17 ma nowe imię - Polskich Olimpijczyków. 60-lecie istnienia
Wałbrzych: Osiem osób z listami gończymi wpadło w ręce kryminalnych
Wałbrzych: Osiem osób z listami gończymi wpadło w ręce kryminalnych
Poznań: Wjechał na hulajnodze w grupę osób ciężko raniąc 30-latka
Poznań: Wjechał na hulajnodze w grupę osób ciężko raniąc 30-latka
Kamienna Wola: Koniec modernizacji drogi. Poprawiło się bezpieczeństwo
Kamienna Wola: Koniec modernizacji drogi. Poprawiło się bezpieczeństwo
Puszczykowo: Tragiczny wypadek na torach. Są utrudnienia
Puszczykowo: Tragiczny wypadek na torach. Są utrudnienia
Poznań: Jakie wydarzenia odbędą się na Międzynarodowych Targach?
Poznań: Jakie wydarzenia odbędą się na Międzynarodowych Targach?
Milionowe straty zamienione w zysk. PKP Cargo zaskakuje wynikami
Milionowe straty zamienione w zysk. PKP Cargo zaskakuje wynikami
SKM zmodernizuje pociągi za pieniądze z KPO. Ogromne dofinansowanie
SKM zmodernizuje pociągi za pieniądze z KPO. Ogromne dofinansowanie
Rynek tuczników. Ceny świń wciąż w dół
Rynek tuczników. Ceny świń wciąż w dół
Warszawa: Demolował i okradał auta, włamał się też do podstawówki
Warszawa: Demolował i okradał auta, włamał się też do podstawówki