Przepis na rozgrzewający krem z soczewicy z ziemniakami na chłodne dni
Przepis na zupę z soczewicy z ziemniakami
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: ok. 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 3 ziemniaki średniej wielkości,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- 1/2 łyżeczki mielonego lub 2-cm kawałek świeżego imbiru,
- sól, pieprz do smaku,
- natka pietruszki do podania.
Jak zrobić zupę z soczewicy z ziemniakami?
Sposób przygotowania:
- Najpierw obierz ziemniaki, marchew i pietruszkę. Pokrój w kostkę.
- Następnie posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je w garnku na oleju przez 2-3 minuty.
- Dodaj marchew i pietruszkę, podsmaż kolejne 3-4 minuty.
- Wsyp czerwoną soczewicę, wymieszaj z warzywami i dopraw papryką, imbirem oraz kuminem.
- Zalej bulionem warzywnym i dorzuć ziemniaki. Gotuj całość na średnim ogniu przez 25 minut, aż warzywa zmiękną, a soczewica się rozpadnie.
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sposób podania zupy z soczewicy i ziemniaków
Możesz także posypać przed podaniem posiekaną natką pietruszki, skropić octem balsamicznym i polać strużką oleju rydzowego. Dołóż łyżkę jogurtu naturalnego na talerz, a przełamiesz orientalny smak i dodasz zupie lekkości.
Pamiętaj, że soczewica to źródło roślinnego białka i błonnika, a ziemniaki dodają zupie gęstości i kremowej konsystencji. Przygotujesz ją w mniej niż godzinę, a efekt na pewno cię zafascynuje. Ta zupa rozgrzewa, wzmacnia odporność i poprawia trawienie. Skorzystaj z czerwonej soczewicy, aby zupa ugotowała się znacznie szybciej. Możesz zrobić z niej zupę krem lub zjeść warzywa w kawałkach, które rozruszają żuchwę podczas gryzienia. Smacznego!