Przepisy na grilla. Czy owoce można grillować? Przepisy na grillowane owoce: ananasy, brzoskwinie i gruszki

Lato w pełni – podobnie jak sezon grillowy. Sprzyja temu czas wakacyjno-urlopowy, w trakcie którego nie musimy czekać do weekendu na ogródkowe biesiadowanie przy rozgrzanym ruszcie. Wśród kiełbas i różnorakich marynowanych mięs coraz częściej układamy warzywa, sery czy pieczywo. A gdyby tak zgrillować owoce?
grillWirtualna Polska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
opr. Magda Smoleń

Grillowane owoce - przepisy. Zachęcamy, aby do tradycyjnego grillowego menu wprowadzić odrobinę słodkiego szaleństwa w postaci… owoców i bakalii! Mogą stanowić deser po wytrawnym posiłku lub zagrać pierwsze skrzypce na grillowym ruszcie. Sprawdź nasze smakowite przepisy i wypróbuj ich przy najbliższej okazji!

Glazurowany grillowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 duży ananas
  • 75 g Orzechy pinii Bakalland
  • 1 opakowanie naturalnego serka kremowego
  • 5 łyżek miodu
  • szczypta cynamonu
  • świeża melisa
  • połówka cytryny


Wykonanie

Obieramy ananasa i wydrążamy środek. Kroimy miąższ w grube plastry i smarujemy je przy pomocy pędzelka miodem. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Gdy zacznie się rumienić, przekładamy na drugą stronę. W tym czasie łyżką nakładamy serek kremowy, aby miał szansę delikatnie rozpuścić się na rozgrzanym ananasie. Po zarumienieniu drugiej strony przekładamy na talerz, posypujemy orzechami pinii i przyozdabiamy listkami świeżej melisy. Polej sokiem cytryny, aby przełamać słodki smak dania.

Sałata z brzoskwiniami BBQ [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg świeżych brzoskwini
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 100 g sera koziego
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • ocet balsamiczny

Wykonanie
Brzoskwinie przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Na talerzu wykładamy świeży, umyty szpinak, na nim kładziemy ugrillowane owoce. Całość posypujemy orzechami włoskimi, rozdrobnionym serem kozim i polewamy octem balsamicznym.

Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 75 g Orzechów włoski Chandler Bakalland
  • 125 g sera camembert
  • świeża rukola
  • syrop z agawy

Wykonanie
Ser camembert zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Gruszkę kroimy w ósemki i kładziemy na grillu obok sera. Po zrumienieniu gruszek przekładamy je na talerze wyłożony świeżą, umytą rukolą. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy syropem z agawy. Ser pleśniowy odwijamy z folii aluminiowej i układamy na gruszkach. Po przekrojeniu skorupki roztopiony ser rozleje się po słodkich gruszkach stanowiąc smaczny kontrast smaków.

Wybrane dla Ciebie

Poraj: Policjanci uratowali cztery osoby z przewróconej łodzi
Poraj: Policjanci uratowali cztery osoby z przewróconej łodzi
Staszów: Tłumy na Dniach Chleba. LemON i IRA rozgrzali publiczność
Staszów: Tłumy na Dniach Chleba. LemON i IRA rozgrzali publiczność
Zamek Grodziec. Ukryty klejnot Dolnego Śląska
Zamek Grodziec. Ukryty klejnot Dolnego Śląska
Zakopane: Kayah rozgrzała Tatry. Koncert z tysiącami słuchaczy
Zakopane: Kayah rozgrzała Tatry. Koncert z tysiącami słuchaczy
Trojanów: Tragiczna śmierć 22-latka. Kolejne utonięcie na dzikiej plaży
Trojanów: Tragiczna śmierć 22-latka. Kolejne utonięcie na dzikiej plaży
Gliwice: Kradzież roweru. Policja zatrzymała dwóch mężczyzn
Gliwice: Kradzież roweru. Policja zatrzymała dwóch mężczyzn
Białe: Odnaleziono ciało zaginionego 20-latka
Białe: Odnaleziono ciało zaginionego 20-latka
Gorzów: Atak nożem na bulwarze
Gorzów: Atak nożem na bulwarze
Konarzyce: Święto Plonów. Przejechał tradycyjny korowód
Konarzyce: Święto Plonów. Przejechał tradycyjny korowód
Rzeszów: Zakaz kąpieli na Żwirowni. Tłumy w wodzie mimo ostrzeżeń
Rzeszów: Zakaz kąpieli na Żwirowni. Tłumy w wodzie mimo ostrzeżeń
Oświęcim: Święto Wojska Polskiego. Sprzęt wojskowy i pokazy musztry
Oświęcim: Święto Wojska Polskiego. Sprzęt wojskowy i pokazy musztry
Szczecin: Żagle 2025 od strony wody. Popłynęliśmy w niesamowity rejs
Szczecin: Żagle 2025 od strony wody. Popłynęliśmy w niesamowity rejs