Przy tym schabie po myśliwsku możesz biesiadować z rodziną. Tradycyjne kotlety przejdą do historii
Schab po myśliwsku – przepis z boczkiem i grzybami
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut (plus czas duszenia: około 1-1,5 godziny).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 4 plastry schabu środkowego (około 1,5-2 cm grubości),
- 200 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 2-3 suszone lub świeże borowiki,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić schab po myśliwsku?
Sposób przygotowania:
- Na początku plastry schabu lekko rozbij tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
- Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Suszone grzyby namocz we wrzątku, odsącz, a następnie pokrój w mniejsze kawałki.
- Jeśli chcesz przyspieszyć gotowanie, zmiel suszone grzyby na puder i dodaj podczas duszenia mięsa.
- Świeże grzyby podsmaż razem z pieczarkami.
- Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż schab z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
- Na tej samej patelni wytop boczek. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Dodaj pieczarki i grzyby. Smaż, aż grzyby zmiękną i puszczą sok.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Smaż przez chwilę, mieszając.
- Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia.
- Włóż obsmażony schab do sosu. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię i duś, aż mięso będzie miękkie przez około 1-1,5 godziny. W razie potrzeby dolej trochę bulionu.
- Pod koniec spróbuj smak sosu z duszenia schabu po myśliwsku. W razie potrzeb dodaj sól i pieprz.
- Schab po myśliwsku jest gotowy do podania. Możesz udekorować go posiekanym świeżym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Schab po myśliwsku inaczej
Taki schab po myśliwsku możesz także przyrządzić w piekarniku. W takim razie proponuję dusić go w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Gwarantuję, że aromat suszonych grzybów wymieszanych z pieczarkami, wędzonym boczkiem i delikatnym majerankiem stworzy harmonijną całość.
To znakomita propozycja na rodzinny obiad, ale również wykwintne danie, które zaskoczy twoich domowników. Jeśli wolisz inne kawałki mięsa niż schab, możesz sięgnąć po karkówkę i przygotować ją po myśliwsku. Ponadto warto wiedzieć, że poza boczkiem, świetnie sprawdzi się wyrazista kiełbasa.
Niech ten prosty sposób na soczysty schab po myśliwsku będzie okazją do wyprawy do lasu i poszukania dorodnych prawdziwków. Smacznego!