Rozchmurz się i upiecz cynamonowy chlebek z rodzynkami
Gdy nadchodzą chłodne dni, chętniej zaszywam się w zaciszu kuchni. Właśnie wtedy piekę chlebek cynamonowy z rodzynkami. Ta wielka cynamonka wypełniona suszonymi owocami doczekała się w Stanach Zjednoczonych swojego święta przypadającego na 16 września. Cynamonowa drożdżówka jest puszysta, sprężysta i świetnie smakuje odgrzana w formie tosta. Poznaj niezawodny przepis.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Claudia Totir/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Prosty przepis na domowy chlebek drożdżowy z cynamonem i rodzynkami
Liczba porcji: 10-12 kromek (1 bochenek).
Czas przygotowania: 30 minut + 1,5 godziny wyrastania ciasta + 30 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:Ciasto:
- 100 g wody + 20 g mąki (na kleik),
- 500 g mąki pszennej (typ 450 lub 550),
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 40 g cukru lub erytrytolu,
- 8 g suszonych drożdży,
- 210 g mleka,
- 80 g masła,
- 3 g soli,
- 120 g rodzynek (wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie lub rumie, odsączonych i osuszonych).
- 50 g masła, roztopionego,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 8 g mielonego cynamonu.
- 1 jajko,
- 10 ml mleka.
Jak zrobić cynamonowy chlebek z rodzynkami?
Sposób przygotowania:
- Na początku zrób kleik. W małym garnku wymieszaj wodę z mąką.
- Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie przypominać budyń.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W rondelku podgrzej mleko z masłem i cukrem, aż masło się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
- Do misy robota kuchennego wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj. Dodaj sól, wystudzony kleik oraz mleko z masłem i cukrem.
- Zacznij wyrabiać ciasto na małych obrotach. Po chwili dodaj jajko z żółtkiem.
- Wyrabiaj ciasto przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Pod koniec wsyp odsączone rodzynki i krótko wyrób, żeby równomiernie rozprowadziły się w cieście.
- Uformuj kulę, przełóż do miski lekko posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat.
- Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25 × 30 cm.
- Posmaruj powierzchnię roztopionym masłem, a następnie posyp równomiernie mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu.
- Zwiń ciasto w rulon (jak roladę), zaczynając od krótszego boku.
- Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
- Przykryj i odstaw na 20-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Możesz też wstawić je na noc do lodówki i upiec rano na śniadanie.
- Wierzch cynamonowego chleba z rodzynkami posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
- Chleb drożdżowy z cynamonem i rodzynkami piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C z funkcją grzania góra-dół przez 30 minut, aż bochenek będzie złocisty.
- Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystudzenia.
Warto wiedzieć:
- Rodzynki warto namoczyć w ciepłej wodzie co najmniej 20 minut, aby były miękkie i soczyste.
- Do nadzienia można dodać szczyptę gałki muszkatołowej lub kardamonu dla bardziej wyrazistego aromatu.
- Chlebek najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu - wówczas nie będzie się kruszył.
Chlebek cynamonowy ozdobić lukrem z serka śmietankowego takiego jak przy podawaniu ślimaczków cynamonowych. Zachęcam cię do podania go z kubkiem gorącej czarnej herbaty lub filiżanką kawy. Smacznego!