Rydz to najbardziej aromatyczny grzyb tej jesieni
Najbardziej aromatyczny grzyb tej jesieni? To RYDZ! Gdzie w Wielkopolsce jest ich teraz najwięcej?
Pachną sosną, smażą się na maśle, a smakują jak król grzybowego stołu. W Wielkopolsce właśnie trwa najlepszy moment na zbieranie rydzów - i jeśli chcesz zdążyć przed pierwszymi przymrozkami i konkurencją z koszykiem, to ostatni dzwonek! Zapytaliśmy grzyboznawcę, gdzie dokładnie ich szukać, jak je bezbłędnie rozpoznać i dlaczego to właśnie rydze są najbardziej pożądanym grzybem tej jesieni. Zebraliśmy też praktyczne wskazówki, które uratują cię przed pomyłką w lesie.
Wysyp rydzów w Wielkopolsce. Gdzie szukać ich najwięcej?
Grzyboznawca nie ma wątpliwości - tej jesieni w Wielkopolsce trwa prawdziwy urodzaj rydzów. Najczęściej spotkać je można w młodnikach sosnowych, na skrajach lasów i przy piaszczystych leśnych drogach. Warto wybierać się na grzybobranie szczególnie po deszczowych dniach, kiedy lasy są wilgotne, a rydze wyrastają masowo.
- Mleczaj rydz to partner sosny zwyczajnej. Najlepsze warunki to gleby z dodatkiem gliny - podkreśla ekspert, certyfikowany grzyboznawca Piotr Grześ znany pod pseudonimem Grzybów Znawca.
Kiedy najlepiej na rydze? Zegar sezonu tyka
Rydze pojawiają się głównie na przełomie września i października, ale obecne warunki sprawiają, że wciąż warto ruszyć do lasu.
- Sezon potrwa co najmniej kilka dni, aż do pierwszych większych przymrozków - uspokaja grzyboznawca.
Kluczem jest wilgoć - po mokrych dniach można liczyć na obfity zbiór. Warto wybrać się do lasu wcześnie rano, zanim rydze zostaną zebrane przez innych amatorów.
Jak nie pomylić rydza z trującym grzybem?
Choć popularnie "rydze" to grupa grzybów o pomarańczowym mleczku, fachowo chodzi o mleczaja rydza. Jadalne są też mleczaje świerkowe i jodłowe. A jakie są najczęstsze pomyłki?
- Ludzie mylą rydze z trującym krowiakiem podwiniętym oraz niejadalnym mleczajem wełnianką - ostrzega ekspert.
Dlatego kluczowe jest dokładne obejrzenie grzyba - szczególnie koloru mleczka.
Nożyk czy ręka? Jak zbierać rydze, by nie niszczyć grzybni?
Wbrew mitom, sposób zbioru nie ma dużego wpływu na grzybnię. Jednak - jak mówi grzyboznawca - najwygodniej rydze ścinać nożykiem.
- Dzięki temu gleba zostaje w ziemi, a same grzyby są czystsze. Dla własnego bezpieczeństwa warto jednak wyciągać całe owocniki grzybów, aby ułatwić ich prawidłowe rozpoznanie i uniknąć pomyłki.
Zbierając rydze w całości, łatwiej też rozpoznać gatunek i uniknąć pomyłki z trującymi sobowtórami. A to, jak każdy doświadczony grzybiarz wie, może mieć kluczowe znaczenie.