Skończ z nudnymi schabowymi. Zrób w 30 minut chrupiący kotlet po czesku
Czasami mam już dość oklepanych i mdłych schabowych. Właśnie wtedy robię danie podpatrzone u koleżanki, czyli kotlety po czesku. To soczyste mięso w środku jest otulone chrupiącą ziemniaczaną panierką z musztardą, która tworzy zupełnie nowe smakowe doświadczenie. Przygotujesz je w niecałe pół godziny, a zachwycisz całą rodzinę. Poznaj przepis na kotlety po czesku i zaskocz bliskich już dziś.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | fotek/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Kotlet po czesku – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut (w tym smażenie).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (lub 800 g piersi z indyka),
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 75 ml mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- 50 ml oleju rzepakowego do smażenia.
Jak zrobić kotlety po czesku?
Sposób przygotowania:
- Na samym początku większe filety przekrój na pół. Następnie rozbij tłuczkiem i przypraw pierś z kurczaka.
- Następnie połóż między dwoma arkuszami papieru lub folii i delikatnie rozbij, aby mięso równomiernie się wysmażyło. Następnie posól i popieprz z obu stron.
- Umyj, obierz i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce.
- Następnie wymieszaj starte ziemniaki z mąką pszenną, jajkiem, musztardą, mlekiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Tak powstanie rodzaj sycącej panierki.
- Delikatnie obtocz każdego kotleta w przygotowanym cieście. Masa powinna być zwarta i przylegać do mięsa.
- Następnie rozgrzej olej na patelni z grubym dnem.
- Smaż kotlety około 7-8 min na każdej stronie, aż ciasto się zrumieni, a mięso będzie soczyste w środku.
- Po usmażeniu odsącz kotlety po czesku z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dodatki do kotletów po czesku
Domowe kotlety po czesku znakomicie smakują z sezonowym sosem kurkowym. Jeśli nie przepadasz za grzybami, możesz podać je z sosem koperkowym. Ponadto warto podać je z purée ziemniaczanym, surówką z pomidorów i cebuli albo zasmażanymi buraczkami.
Niech ten prosty przepis na kotleta po czesku zachęci cię do zrobienia nieziemsko pysznego obiadu. Łatwo dostępne składniki podane w niecodziennej formie to prawdziwy rarytas. Smacznego!