Smacznie i z pomysłem – cztery proste przepisy od Macieja Woźniaka
Kucharz Maciej Woźniak prezentuje cztery wyjątkowe dania – od klasycznego tatara po rozgrzewające chili con carne i lekką sałatkę z kurczakiem. Wszystkie potrawy łączy jedno: prostota wykonania, intensywność smaku i pomysłowe połączenie składników.
Tatar wołowy z ligawy
Składniki:
- 200 g ligawy wołowej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżka wody mineralnej niegazowanej
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 mała cebula
- 1 korniszon
- kilka marynowanych kurek
- kilka pasków marchewki marynowanej
- 1 łyżeczka kaparów
- olej pietruszkowy (olej wymieszany z drobno posiekaną natką pietruszki)
Sposób przygotowania: Ligawę drobno siekamy nożem, aż uzyskamy gładką konsystencję. Dodajemy żółtko, olej, wodę mineralną, musztardę, sos sojowy, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy masę, aż stanie się jednolita i sprężysta.Formujemy porcję na talerzu. Na wierzchu układamy drobno pokrojoną cebulę, korniszon, kapary oraz marynowane dodatki. Całość polewamy olejem pietruszkowym.
Chili con carne
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta ostrej papryki (lub więcej według uznania)
- sól do smaku
- olej do smażenia
- starty ser do podania
Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy do momentu, aż mięso się zrumieni. Wlewamy pomidory i bulion, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez około 15–20 minut.Dodajemy kukurydzę, fasolę i pokrojoną paprykę. Dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku kuminem, oregano, ostrą papryką i solą.Podajemy gorące, posypane tartym serem.
Tortilla pszenna z szarpaną wieprzowiną i guacamole
Składniki:
- 2 tortille pszenne
- 300 g łopatki wieprzowej
- 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula (do duszenia mięsa)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- 1 awokado
- sok z 1/2 limonki
- 1 mały pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść startego parmezanu
- kilka krążków czerwonej cebuli i plasterków pomidora do środka
- olej do opiekania
Sposób przygotowania: Łopatkę wieprzową dusimy z warzywami, przyprawami i niewielką ilością wody do miękkości (ok. 2 godziny). Po ostudzeniu mięso „szarpiemy” na włókna.Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z limonki, drobno posiekany pomidor i cebulę – tworzymy guacamole.Na lekko podpieczoną tortillę nakładamy porcję szarpanej wieprzowiny, guacamole, starty parmezan, pomidora i cebulę. Zawijamy i opiekamy na suchej patelni grillowej z obu stron, aż tortilla się zarumieni.
Sałatka z gotowanym kurczakiem i sosem jogurtowym
Składniki:
- 1 filet z kurczaka (ugotowany)
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 pomarańcza (filetowana)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki kukurydzy
- 2 łyżki czerwonej fasoli
- 2 łyżki startego parmezanu
Sos jogurtowy typu Cezar:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Na wierzch dodajemy kurczaka, pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka, kukurydzę, fasolę i pomarańczę.Całość polewamy sosem jogurtowym i posypujemy parmezanem.