Smak lata w łyżce – zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, jak u babci [WIDEO]
Ta wersja jest lekka, kremowa i niezwykle aromatyczna. Doskonała zarówno na letni obiad, jak i chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pełnego smaku.
Film:
Składniki 4 porcje:
- 300 g ulubionego ugotowanego makaronu
- 1 litr rosołu
- 1 kg bardzo dojrzałych świeżych pomidorów
- 1-2 łyżki oliwy lub masła
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 100 g śmietanki 30 %
- czarny pieprz
- sól
- posiekana natka pietruszki do podania
Przepis:
Umyte pomidory kroimy w ćwiartki (nie obieramy ich ze skórki). W garnku rozgrzewamy oliwę lub masło, wrzucamy pokrojone pomidory i dusimy je około 7–10 minut, mieszając co jakiś czas, aż się rozpadną, puszczą sok i nabiorą intensywnego aromatu.
Następnie pomidory przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek. Otrzymany przecier przelewamy z powrotem do garnka. Do przecieru wlewamy rosół i całość łączymy. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 5–10 minut.
Zupę doprawiamy do smaku solą, cukrem i czarnym pieprzem. Na końcu do zupy wlewamy śmietankę kremówkę, całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy gorącą z ugotowanym makaronem lub ryżem i posypaną świeżą natką pietruszki.