Sycące leczo. To jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi

Leczo to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi. Aromatyczne, pełne kolorowych warzyw i dobrze doprawione – świetnie sprawdza się zarówno na szybki rodzinny obiad, jak i na kolację w większym gronie. Dzięki dodatkowi kiełbasy potrawa jest sycąca, a warzywa nadają jej lekkości i świeżości.
Leczo. Fot.: smakowitedania.comLeczo. Fot.: smakowitedania.com
Magda Krupa

To danie jednogarnkowe – minimum pracy, maksimum smaku! Leczo smakuje świetnie samo w sobie – wystarczy kromka świeżego chleba, aby powstał pełnowartościowy posiłek.

Film:

Składniki na 3 porcje:

  • 500 g kiełbasy
  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • czarny pieprz
  • sól

Przepis:

Obraną cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w plastry. Oczyszczone pieczarki również kroimy w plastry. Do dużego rondla lub garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną cebulę oraz kiełbasę i wszystko razem podsmażamy około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy chwilę, aż zmiękną.

Umytą cukinię razem ze skórką kroimy w większą kostkę. Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski. Pomidory kroimy w większą kostkę. Najpierw dorzucamy do garnka cukinię i paprykę, dusimy około 5 minut, często mieszając. Potem do leczo dodajemy pomidory, wlewamy wodę, całość łączymy i gotujemy kilka minut, do momentu aż kiełbasa i warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dodajemy również ostrą i słodką paprykę, czosnek granulowany oraz zioła prowansalskie, wszystko razem łączymy i jeszcze chwilę gotujemy.

Leczo. Fot.: smakowitedania.com
Wybrane dla Ciebie
Biskupice Podgórne: Zwolnienia w LG Electronics. Pracownicy obawiają się... dyscyplinarek
Biskupice Podgórne: Zwolnienia w LG Electronics. Pracownicy obawiają się... dyscyplinarek
Bielsko-Biała: Trzech pijanych kierowców ciężarówek. Wypadek na DK1
Bielsko-Biała: Trzech pijanych kierowców ciężarówek. Wypadek na DK1
Legnica: Ogólnopolski Turniej Wiedzy o Transporcie Kolejowym
Legnica: Ogólnopolski Turniej Wiedzy o Transporcie Kolejowym
Sławno: Targowisko pełne świątecznych akcentów. Zdjęcia
Sławno: Targowisko pełne świątecznych akcentów. Zdjęcia
Stargard: Magiczny Jarmark pod Szczęśliwą Gwiazdą
Stargard: Magiczny Jarmark pod Szczęśliwą Gwiazdą
Rzeszów: Kolejne miliony na podkarpackie drogi
Rzeszów: Kolejne miliony na podkarpackie drogi
Gorzów: Blisko Berlina, ale bez pociągów od lat
Gorzów: Blisko Berlina, ale bez pociągów od lat
Poznań: Gęsta mgła nad miastem. Warta utonęła w "mleku"
Poznań: Gęsta mgła nad miastem. Warta utonęła w "mleku"
Normy emisji spalin w sprzęcie komunalnym. Co warto wiedzieć?
Normy emisji spalin w sprzęcie komunalnym. Co warto wiedzieć?
Bolesławiec: Pijany z dożywotnim zakazem. Sąd był surowy.
Bolesławiec: Pijany z dożywotnim zakazem. Sąd był surowy.
Pionki: Mikołaj zawita do Miejskiej Biblioteki Publicznej
Pionki: Mikołaj zawita do Miejskiej Biblioteki Publicznej
Rzeszów: Uroczyste wręczenie odznaczeń i ślubowanie nowych policjantów
Rzeszów: Uroczyste wręczenie odznaczeń i ślubowanie nowych policjantów
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯