Sycący obiad na lato. Pulpety w kremowym sosie z cukinii
Szukasz pomysłu na sycący obiad na lato? Proponuję zrobić klasyczne danie, jakim są pulpety w sosie z cukinii. Ten przepis opiera się na tradycyjnych metodach - bez zbędnych udziwnień i z łatwo dostępnych składników. Kremowy sos i soczyste kotleciki to zestaw nawiązujący do babcinej kuchni. Poznaj przepis na domowy obiad.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | gbh007/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Pulpety w sosie z cukinii - tradycyjny przepis na letni obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 60 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:Na pulpety:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
- 1 jajko,
- 1/2 czerstwej bułki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- mąka pszenna do obtoczenia,
- olej rzepakowy do smażenia.
- 2 średnie cukinie (ok. 500 g),
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 2 łyżki śmietany 18 procent,
- sól, pieprz,
- koperek do podania.
Jak zrobić pulpety w sosie z cukinii?
Sposób przygotowania:
- Na początku namocz bułkę w mleku i odstaw na 5 minut.
- Później obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.
- W dużej misce połącz mięso mielone z łopatki, odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, czosnek, majeranek, sól i pieprz.
- Wyrób dokładnie masę mięsną dłońmi.
- Uformuj małe pulpety i obtocz je delikatnie w mące pszennej.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, obsmaż pulpety z każdej strony na złoto. Nie muszą być w środku całkowicie ścięte - dogotują się w sosie.
- W kolejnych krokach przygotuj sos z cukinii. W tym celu obierz z łupin cebulę i czosnek, a następnie posiekaj.
- Cukinię umyj, odetnij końcówki. Jeśli jest młoda, nie musisz obierać. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- W garnku rozgrzej olej z masłem, zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj startą cukinię, smaż przez 5-8 minut, aż puści sok i lekko zmięknie.
- Wlej bulion, zagotuj. Włóż obsmażone pulpety do sosu, przykryj i duś na małym ogniu przez 25 minut.
- Pod koniec gotowania zahartuj śmietanę i wlej ją do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe pulpety w sosie z cukinii posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki tuż przed podaniem. Świetnie smakują z purée ziemniaczanym lub kaszą jęczmienną.
Niech ten przepis będzie punktem wyjścia do dalszych kulinarnych poszukiwań. Pamiętaj, że do sosu możesz dodać też odrobinę startego żółtego sera np.: cheddara dla głębszego smaku. Aby sos był bardziej zwarty, przed dodaniem cukinii na patelnię, odciśnij ją lekko z nadmiaru płynu. Smacznego!